4-attels.jpg
dzīvo ar garšu!
  • Latviski
  • English
Lapas karte
AA+A++
A AAA

Konkursa "Diženi Kandavas novadā" žūrija viesojas īrisu dārzā01.07.2020

dsc_0018.jpg19.jūnijā konkursa "Diženi Kandavas novadā 2020" žūrijas komisija uzsāka konkursa dalībnieku vērtēšanu, kā pirmo apmeklējot Laimoņa Zaķa īrisu dārzu.

Uztraucoties, ka Jāņos tik ierastais lietus varētu sabojāt īrisu ziedus, dārza īpašnieks konkursa žūriju ciemos uzņēma jau pirms Līgo svētkiem. Konkursam pieteiktais īrisu dārzs Kandavas pagastā pieder gladiolu un īrisu selekcionāram Laimonim Zaķim. Viņa radīto īrisu un gladiolu šķirņu skaits jau pārsniedz vairākus simtus. Selekcionāra lielākais palīgs ir kundze Ingrīda, kura brīvajā laikā raksta prozu, dzeju un lugas.

Ar gladiolu selekciju Laimonis sāka nodarboties vairāk kā pirms 40 gadiem, ar īrisiem- no 2006. gada. “Stimuls aktīvākam darbam ar lielziedu īrisiem bija mans Florences īrisu konkursa dārza apmeklējums 2006. gadā. Toreiz nolēmu - man arī būs īrisu dārzs, par kuru priecāšos ne tikai es pats, bet dalīšos arī ar citiem ziedu mīļotājiem, atverot dārzu ziedu sezonā apmeklētājiem,” stāsta selekcionārs.
Tukšā vietā, veca ābeļdārza teritorijā 2006. gada rudenī tika dzītas pirmās vagas. “Ar īrisu selekciju sāku nodarboties, jo pasaulē īrisi zied daudz siltākās zemēs. Mēs esam vistālāk uz Ziemeļiem, kur vispār nodarbojās ar īrisu selekciju. Te paiet vismaz trīs gadi, lai saprastu, vai attiecīgā šķirne pie mums izdzīvos,” norāda Laimonis Zaķis.

"Auseklis, Melomāns, Zeltnesis, Vectēva pīte, Sudraba lats, Viltnieks, Neptūna nakts, Ledus raksti, Pusnakts viesis, Dāmu mīlulis, Dzeguzes balss, Smagais metāls, Saules taka," staigājot gar garajām īrisu dobēm, selekcionārs bez grūtībām sauc ziedu nosaukumus.

Tā joprojām turpinās selekcijas darbs, intensīvi krustojot jaunākās ārzemju šķirnes, lai izveidotu Latvijas klimatam piemērotas, izturīgas un bagātīgi ziedošas jaunšķirnes. 

Īrisu un gladiolu ziedēšanas laikā dārzā tiek rīkotas atvērto durvju dienas. Par apmeklējumu nepieciešams iepriekš vienoties.

facebokinstagramtwitteryoutube
PASĀKUMU KALENDĀRS

Latvija.lvKandavas novada ceļu karte.Tukuma novada pašvaldībaAktuālās tirgus izpētesPiejūra, atkritumu apsaimniekošanaKandavas komunalie pakalpojumi
back to top