Drukas resursa adrese: https://kandava.lv/notikumi/10274/apskatitas_ceres_pagasta_sakoptakas_setas_un_nami
Drukas datums: 18:11:49 28.03.2024

Apskatītas Cēres pagasta sakoptākās sētas un nami

01.07.2020

dsc_0014.jpg1.jūlijā konkursa “Diženi Kandavas novadā 2020” žūrijas komisija viesojās Cēres pagastā, kurā šogad konkursam pieteikti divi pretendenti.

Kā pirmais tika apskatīts nominācijai “Sakoptākā privātmāja” pieteiktais īpašums “Pakalni”, kurā saimnieko divas ģimenes. Komisiju sagaidīja Reinis Puplaks, kurš pastāstīja, ka pusi mājas apdzīvo viņš ar dzīvesbiedri Jolantu Gūtšmiti, bet otru pusi- Jolantas brālis Jānis ar sievu Sanu.

Abas ģimenes mājā saimnieko septiņus gadus un ik gadu piemājas teritorijā tiek veikti kādi remontdarbi un uzlabojumi. Kādreizējo krūmāju vietā ir iekopts zāliens, gar labības lauka un ceļa malu sastādītas tūjas un eglītes, ziedi, sakārti puķu podiņos, krāšņo mājas pagalmu un skaisti noformētās puķu dobes. “Viss, kas dārzā redzams no koka- kā lapene, soliņi, puķu kastes- ir pašu rokām gatavots”, stāsta Reinis.  Ziemas tumšajos vakaros nams ir pamanāms no liela attāluma un garāmbraucējus priecē ar Ziemassvētku dekorācijām- lampiņas, gaismas virtenes, bumbiņu virtenes- tā ir Reiņa vājība.

 

Pēcāk žūrijas komisija devās uz “Lagzdiņu” mājām jeb z/s “Auzukalni”, kas pieteikta nominācijai “Sakoptākā zemnieku saimniecība”. Sarmīte un Juris Grenevici pastāstīja, ka šī ir bioloģiskā saimniecība, kuras pamatnodarbošanās ir bioloģiski audzēta labība. “Īpašumā saimnieko Grenevicu dzimta jau trešajā paaudzē. Māju uzcēla vecaistēvs, kurš 1949. gadā tika izsūtīts uz Sibīriju, tagad tā pieder meitai,” stāsta Juris Grenevics, kurš kopā ar sievu Sarmīti te saimnieko ikdienā.  

Bez graudu audzēšanas saimniecībā ir arī ābeļdārzs vairāku hektāru platībā, aitu ganāmpulks un mājputni- pīles, tītari un vistas.

Taujāti par Eiropas Savienības projektu fondu finansējumu izmantošanu, Juris un Sarmīte norāda, ka meita un znots  ir izmantojuši projektu naudu saimniecības attīstībai un tehnikas iegādei.