pavasara-foto-majas-lapai2mazs.jpg
dzīvo ar garšu!
  • Latviski
  • English
Lapas karte
AA+A++
A AAA
PASĀKUMU KALENDĀRS

Apskatīta muiža, viesu nams un dižākā sēta Kandavas pagastā

22.07.2020

dsc_0089.jpgNo Kandavas pagasta konkursam "Diženi Kandavas novadā 2020" tika pieteikti četri pretendenti.

Pirmais no tiem- Laimoņa Zaķa īrisu dārzs, tika apskatīts jau 19.jūnijā. Pie atlikušajiem trim konkursa dalībniekiem žūrijas komisija viesojās 22.jūlijā, apskatot Rūmenes muižu, viesu namu "Meļķerti" un nominācijai "Dižākā lauku sēta" pieteikto īpašumu "Vildiņi", kurā saimnieko Vija Austrupe.

Viesu nams “Meļķerti” atrodas klusā meža ielokā Kandavas pagastā, tikai 5km attālumā no Kandavas. Tur žūrijas komisiju sagaida nama pārvaldniece Margarita Bulgarina, kura jau četrpadsmito gadu koordinē viesu nama darbību, uztur tīrību un kārtību viesu namā un apkārtnē, kā arī komunicē ar klientiem un rūpējas par viesu labsajūtu.

Margarita stāsta, ka lielākoties “Meļķerti” tiek izīrēti kāzu svinībām, retāk gadās, kad viesu namu īrē mazas draugu grupas. Viesu nama īpašnieks ir no Beļģijas, tomēr tas netraucē savu īpašumu Latvijā apmeklēt regulāri un aktīvi piedalīties lielāku un mazāku lēmumu pieņemšanā un rūpēties par viesu mājas attīstību. Katru gadu tiek veikti kādi remontdarbi un uzlabojumi, piemēram, šogad uzstādīts jauns bērnu rotaļu laukums pie viesu nama, atjaunotas un nokrāsotas terases, iegādāti krēsli virtuves zonai, kā arī uzstādīta jauna nojume automašīnām.

Atpūtas kompleksā ir 7,2 ha ainaviska, klusa, labi iekopta teritorija ar dažādām atpūtas - izklaides iespējām. Teritorijā atrodas 2 zivju dīķi makšķerēšanai, telšu un piknika un ugunskura vietas, kūpinātava un lapene ar kamīnu - grillētavu.

Viesu nama viesību zāle piemērota 70 personām, tā ir ar kamīnu, bāru un virtuves stūrīti, pieejama gāzes plīts, kafijas automāts, mikroviļņu krāsns. Tiek piedāvātas naktsmītnes divvietīgā mednieku namiņā, kā arī labiekārtotas istabiņas ar 60 guļvietām viesību zāles 2.stāvā. Viesu mājā ir pieejama pirts un baseins, bet blakus ēkā pieejama liela istaba ar 20 guļvietām vasaras periodā.

Turpat netālu no viesu nama “Meļķerti”, Kandavas pagasta Rūmenē atrodas par Kurzemes pērli dēvētā Rūmenes muiža. Pie muižas žūrijas komisiju sagaida tās pārvaldnieks Gundars Jurēvics, kurš aizraujošā stāstījumā klātesošos iepazīstina gan ar muižas vēsturi, gan interesantiem aizkulišu stāstiem no muižas ikdienas.

Rūmenes muižu ezera krastā ieskauj 8 ha liels ainavu parks. 2009. gadā pabeigtā vērienīgā muižas restaurācija un pārbūve saņēmusi Latvijas arhitektūras augstāko apbalvojumu. Ozolkoks, dolomīts, antīkas mēbeles, taču senajās velvēs nemanāmi iebūvētas vismodernākās tehnoloģijas – tāda ir muižas pārbūves projekta autores arhitektes Zaigas Gailes iecere.

Vissenākās ziņas par Rūmeni atrodamas 14. gadsimtā, bet pati Rūmenes muiža piedzīvojusi gan uzplaukumu, gan posta periodus. Daudz reižu muiža ir nonākusi parādos, tikusi ieķīlāta un pārdota no rokas rokā.

Kungu māju 1876. gadā pēc arhitekta Teodora Zeilera projekta sāka būvēt barons Viktors fon Disterlojs un to pabeidza viņa dēls Georgs. Muižas ansamblī ir daudz saimniecības ēku, to vidū - staļļi un siltumnīcas.

Vēsturiskajā Staļļa ēkā izvietoti pieci divstāvu apartamenti ar plašu dzīvojamo istabu, virtuvi, lieliem logiem, kuri sniedzas no grīdas līdz griestiem un pa kuriem paveras skaists skats uz muižas pagalmu. Otrajā stāvā atrodas plaša guļamistaba. Katrā apartamentā ir atsevišķa ieeja ar burvīgi iekoptu mazdārziņu, kur nodoties romantiskām izjūtām gleznainā gaisotnē. Muižas viesiem ir iespēja papildināt atpūtu ar relaksējošu pirts rituālu, pastaigāties vēsturiskajā muižas parkā, izbraukt ar velosipēdiem pa tuvāko apkārtni un ap ezeru, uzspēlēt bocce ball vai golfu, nobaudīt pusdienas un vakariņas.

Dārza mājā ir iekārtoti trīs apartamenti, katrs no tiem piemērots divu cilvēku izmitināšanai, un plaša kopēja dzīvojamā istaba ar lielu ēdamgaldu. Viesu ērtībām Dārza mājas pirmajā stāvā ir ierīkota virtuve, kamīns un sauna, kas nodrošinās netraucētu un mierpilnu atpūtu. No apartamentiem paveras skaists skats uz ziedu dārzu un parku. Uz privātās terases iespējams izmantot muižas grilu vai ļauties mieram un privātumam.

"Kultūras kūts" Mākslas un sarīkojumu telpa, kas atklāta 2019. gada 17. augustā. Arhitekte Zaiga Gaile. Pirmā izstāde "Bez fetiša" bija atvērta plašākai publikai no 2019. gada 20. - 25. augustam. 2020. gada 10.martā saņemta Būvniecības Gada balva nominācijā Pārbūve: 1.vieta – Rūmenes kūts pārbūve par koncertzāli un izstāžu zāli, pasūtītājs HOTEL BERGS, projekts Zaigas Gailes birojs, būvnieks PKE, būvuzraudzība Anna Ķuzāne.


Par nominācijai "Dižākā lauku sēta" pieteikto īpašumu "Vildiņi" pastāstīja mājas saimniece Vija Austrupe: “Māja ir diezgan pasena. Patiesos vēstures faktus nezinu, bet stāsta, ka māja ir bijusi Benjāmiņa zirgu puiša naktsmītnes vieta. Es šeit dzīvoju no bērnības, 1949. gadā mamma māju iegādājās par sertifikātiem. Klāt vēl tika piepirkta zeme, kopumā 7.9 hektāri. Tā bija mežniecības māja, mans tētis bija meža meistars”.

Piemājas plašā teritorija ir sakārtota- pļavā glīti sarindojušies siena ruļļi gaida, kad tuvējai zemnieks tos liks lietā, bet ap piemājas dīķi izveidots akmeņu kompozīciju parks. Tā esot Vijas dzīvesbiedra sirdslieta un akmeņi tiek gādāti no visām Latvijas malām. Mākslinieciskos akmeņu krāvumus papildina seni darbarīki, kas saglabājušies no saimnieces tēva laikiem.

back to top