kandavas_tilts_migla.jpg
dzīvo ar garšu!
  • Latviski
  • English
Lapas karte
AA+A++
A AAA
PASĀKUMU KALENDĀRS

Kā lai izaudzē?

01.03.2021 - 31.03.2021

img_20210309_102009.jpgMarta mēneša tēma jauktās grupas bērniem bija "Kā lai izaudzē?". Mēneša sākumā sarunā ar bērniem secinājām, ka, viņuprāt, aug dzīvnieki, mati un nagi, kājas, augi un arī paši bērni. Katram augšanas procesam ir nepieciešams laiks. Tā kā audzēšanas laiks ir tikai mēnesis, tad kopīgi izvēlējāmies audzēt augus.

Marta mēnesī, jauktās grupas bērni, plaucēja dažādu koku un krūmu zarus,stādīja sīpolus, sēja zirņus, pupas un kviešus.

Pastaigas laikā, pirmajā marta nedēļā, norāvām plūmes, bērza, kastaņas, ceriņa un dzeltenās akācijas zaru. Atnesām uz grupiņu un ielikām vāzē, kurā ielējām ūdeni. Pēc nedēļas jau varējām vērot koku lapas un ziedus. Visātrāk saplauka ceriņu lapas, bet visvēlāk kastaņa. Plūmes un dzeltenās akācijas ziedi uzplauka reizē. Kastaņas pumpurā bija paslēpies mazs zaļš tārpiņš. To  ieraudzījām tikai tad, kad kastaņa bija atplaukusi. Problēmsituācija - ko tagad darīt ar tārpiņu? Bērni teica, ka ir jāiznes laukā un jānoliek zālītē. Un tā arī izdarījām.

Vēl pirmajā nedēļā bērni iestādīja sīpolus. Pēc tam tos aplēja un nolika uz palodzes augt. Auga ļoti labi. Lai sīpoli augtu, tie ir ik pa trim dienām jāaplej. 

Otrajā nedēļā sējām pupu un zirni. Diemžēl, mums neuzdīga neviena pupa, taču zirņi gan. Garākais zirnis izauga 32,5 cm, bet īsākais 7 cm garš. Zirņus vajadzēja liet reizi 5 dienās.

Trešajā nedēļā sējām kviešus. Tiem ļoti patika augt mūsu grupiņā. Sadīga pāris dienās. 14 dienā jau bija izstiepušies tik gari, ka gāzās ārā no trauka. Kviešus var liet reizi nedēļā. 

Ceturtajā nedēļā iesējām "pārsteigumu", ko šobrīd neatklāsim. Kā arī gatavojoties Lieldienām, iesējām  kviešus olu čaumalās.

Šajā mēnesī darbojoties, bērni nonāca pie šādiem secinājumiem:

1. Visātrāk var izaudzēt koku lapas un ziedus, plaucējot dažādu koku un krūmu zarus.

2. Sēklas var būt dažādu izmēru, krāsu un formu.

3. Lai kaut kas izaugtu, ir nepieciešama augsne, sēkla, siltums, mitrums, gaisma. Un, lai augi augtu, tiem tāpat kā mums ir nepieciešams arī gaiss.

Šādi darbojoties, mēs ātrāk ienesām grupiņā pavasari!

                                                                                                                                                   Skolotāja Ieva

back to top