Drukas resursa adrese: https://kandava.lv/notikumi/1771/gramatas_ciganu_stastu_stasti_kad_dzimtas_darzos_ziedi_plaukst_atversanas_svetki_kandava
Drukas datums: 11:36:17 19.04.2024

Grāmatas Čigānu stāstu stāsti "Kad dzimtas dārzos ziedi plaukst!" atvēršanas svētki Kandavā

10.10.2016 12:00

img_8564.jpg10.oktobrī Kandavas kultūras namā notika kandavnieka Daiņa Kraukļa autordarba – grāmatas Čigānu stāstu stāsti “Kad dzimtas dārzos ziedi plaukst” atvēršanas svētki.

Pasākumu atklāja Sabiedrības integrācijas biedrības “Alternativas”  romu projektu koordinators un pasākumu vadītājs Kaspars Arhipovs, īsos vārdos pastāstot par projektu, kura ietvaros izdota čigānu stāstu grāmata “Kad dzimtas dārzos ziedi plaukst” un dodot vārdu grāmatas autoram, kandavniekam Dainim Krauklim. Dainis Krauklis sacīja, ka neesot runātājs, bet darītājs, kam par pierādījumu ir iznākusī grāmata ar čigānu stāstiem. ”Man prieks par to, kas ir izdarīts. Mēs katrs dzīvojam savu dzīvi un kaut ko šajā dzīvē darām. Par sevi varu teikt, ka dzīvojot vienmēr esmu bijis tāds laimīgs, gan mācoties, gan strādājot paralēli studijām. Esmu bijis laimīgs cilvēks, jo man apkārt vienmēr bijuši labi kaimiņi, laba ģimene. Priecājos un esmu laimīgs, jo savam novadam, savai pilsētai varu atstāt savu grāmatiņu, kā kultūras mantojumu, jo patiesībā literatūras par romiem, īpaši Kurzemes un Kandavas, ir ļoti maz, vai nemaz.”  

Grāmatas autoru sveica arī Kandavas novada domes priekšsēdētājs Normunds Štoferts, dāvinot viņam īpašo Kandavas novada pildspalvu, lai taptu jauni čigānu stāsti. Sveikt grāmatas autoru Daini Kraukli bija ieradušies viesi no mūsu novada un blakus novadiem.Pasākumu kuplināja Valgales skolas romu jauniešu ansamblis un Rīgas romu folkloras ansamblis “Ame Roma”

 Grāmatā “Kad dzimtas dārzos ziedi plaukst” atspoguļoti čigānu tautas folklorai raksturīgie žanri un tradīcijas no gadsimtu tālumiem līdz mūsdienām, un to pārmantošana turpmākajām paaudzēm tālākai pastāvēšanai, saglabāšanai un izkopšanai kultūras procesos, tādējādi paplašinot un attīstot čigānu kopienas etnisko kultūras mantojumu.

Projekts tika īstenots sadarbībā ar biedrību "Latvijas Pilsoniskā Alianse" un Kultūras ministriju projekta "Par atsevišķu valsts pārvaldes uzdevumu veikšanu pilsoniskās sabiedrības attīstības un starpkultūru dialoga jomā" ietvaros.

Projekta finansējuma avots ir Latvijas Republikas valsts budžets.