pavasara-foto-majas-lapai9mazs.jpg
dzīvo ar garšu!
  • Latviski
  • English
Lapas karte
AA+A++
A AAA
PASĀKUMU KALENDĀRS

Interaktīvas un izglītojošas Laikmetīgā mākslas centra izstādes video pasākums

24.11.2014 16:00

Šī gada 10. novembrī, pulksten 14.00 Kandavas mākslas galerijā (Talsu ielā 11) tiks atklāta Latvijas Laikmetīgās mākslas centra veidotā izstāde “Piecas versijas. Piezīmes par kādu laikmetu”, kura vairāku kuratoru un mākslinieku sadarbības formā piedāvās iepazīt atšķirīgus skatījumus uz Latvijas laikmetīgo mākslu. Izstādi papildina dažādām vecuma un interešu grupām paredzētā izglītības programma “Lielā lupa”.  Tās abas būs skatāmas Kandavā līdz šī gada 23. novembrim.

Izstāde pievēršas arhīva kā nozīmīga kultūras krājuma potenciālam, apskatot to kā daudzpusīgu informācijas nesēju, dinamisku un mainīgu procesu, kas veido un pārformulē attiecības ar vēsturi. Mākslinieku un kuratoru radošajos tandēmos izvērstie stāsti pārnes akcentus no vispārīgā (dokumentu, attēlu un faktu bezgalības) uz konkrēto, arī subjektīvo, tiecoties iesaistīt skatītāju kā aktīvu arhīva un mākslas darbu lietotāju.Izstādes radošie impulsi un materiālu interpretācijas virzieni tika meklēti LLMC datu bāzē un arhīvā, kas veidots un papildināts kopš 20. gadsimta 90. gadiem un ir plašākā informācijas krātuve par Latvijas laikmetīgās mākslas procesiem.

Izstādes radošo komandu veido starpdisciplināra kuratoru un mākslinieku grupa:

Mākslas zinātnieks un kritiķis Jānis Borgs kopā ar mākslinieci Lauru Feldbergu, kuratore un mākslas zinātniece Līga Lindenbauma – ar dizaineru Kristapu Grundšteinu, mākslas zinātniece Aiga Dzalbe – ar māksliniekiem Kristapu Epneru un Ievu Epneri, un operatori Baibu Legzdiņu, publicists un antropologs Haralds Matulis kopā ar mākslinieci Ievu Saulīti.

Izglītības programma “Lielā lupa” veidota, izmantojot Latvijas Laikmetīgās mākslas centra arhīvā atrodamās liecības par Latvijas laikmetīgās mākslas norisēm. Programmas mērķis ir saistošā veidā iepazīstināt skatītājus gan ar laikmetīgās mākslas valodu, gan ar Latvijas mākslas un kultūras vēsturi. Ar digitālu un analogu spēļu palīdzību būs iespēja labāk iepazīt māksliniekus, pētīt mākslas darbus, iepazīt aktuālās norises Latvijas laikmetīgajā mākslā, kā arī radīt jaunus mākslas darbus. Izglītības programma veltīta plašai auditorijai – gan bērniem, kas vēl tikai apgūst mākslas pamatus, gan dažāda vecuma pieaugušajiem.

Izglītības programmas „Lielā lupa” ietvaros darbosies:

Mazo pētnieku darbnīca –vieta pašiem mazākajiem izstādes apmeklētājiem (no 6 mēnešu līdz 5 gadu vecumam) un viņu vecākiem. Te atrodas dažādas mākslas darbos balstītas attīstošās rotaļlietas – koka puzles un spēles, kas māca veidot formas, pazīt krāsas, attīsta vērību un pirkstu veiklību.

Mākslinieku darba galds visiem, kas prot turēt rokā zīmuli, darboties ar šķērēm un līmi. Tajā būs atrodamas dažādām vecuma grupām piemērotas darba lapas, kas paredzētas krāsošanai, zīmēšanai, atjautības uzdevumu risināšanai un trīsdimensionālu modeļu veidošanai.

Lielais dators ir programmas elements, kas ļauj ielūkoties Laikmetīgās mākslas centra arhīvā – iepazīt laikmetīgo mākslu un māksliniekus, pētot foto materiālus un video intervijas, pašiem digitāli izveidot izstādes ekspozīciju vai kāda mākslas festivāla plakātu, kā arī ar mūsdienu tehnoloģiju palīdzību kļūt par Miervalža Poļa “Bronzas cilvēku”.

Atjautības spēles skolēniem ir izglītības programmas daļa, kas paredzēta skolēnu grupām (jaunākā skolas vecuma, pamatskolas pēdējo klašu, vidusskolas). To mērķis ir ieinteresēt ar spēles palīdzību, pievēršot uzmanību konkrētām mākslas parādībām un to izpratnei.

Konkurss par labāko repliku kādam no LLMC arhīva mākslas darbiem – paredzēts visa vecuma auditorijai. Dalībnieku uzdevums – izveidot asprātīgu komentāru par kādu mākslas darbu paša izvēlētā formā – dzejā, video, gleznā, zīmējumā, trīsdimensionālā vai performatīvā darbā. Labākā darba autors balvā saņems iespēju pusdienot kafejnīcā „Trusis” (Dzirnavu iela 43) kopā ar paša izvēlētu mākslinieku.

Rotaļlietas, darba lapas un digitālo saturu veidojuši: Asnate Bočkis, Artūrs Riņķis, Haralds Matulis, Sabīne Celitāne, Antra Priede, Diāna Kaijaka, Ieva Astahovska, Ieva Lejameijere, Ivonna Straume, Māra Straume, Gundars Svilpe, SIA “Frezaluks”, SIA “PM-TM”, SkatSkat.lv, Rīgas Amatniecības vidusskolas audzēkņi un skolotājs Arvīds Verza.

Savukārt Annas Veilandes Kustikovas veidotajā lekciju sērijā un video programmā “Jaunākā kustīgā attēla māksla Baltijā” būs aplūkojami Baltijas kustīgā attēla mākslas darbi, kas radīti, lai raisītu skatītājā vizuālu baudījumu un pārdzīvojumu, vienlaikus gan tematiski, gan stilistiski reflektējot par mūsdienu kultūrā aktuālām tendencēm. Lekcija un video programma būs skatāma 24. novembrī plkst. 16.00.

Izstādes kuratore – mākslas zinātniece Andra Silapētere

Izstādes iekārtojums un dizains – Asnate Bočkis

Izglītības programmas idejas autore un projekta vadītāja – Linda Veinberga

Projekts tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un ABLV Charitable Foundation finansējumu.

Atbalstītāji: Latvijas Nacionālais Mākslas muzejs, SIA Neputns, SIA Dizaina paklājs, Paklāju Ātrā Palīdzība, Trusis KAFE, AS "Latvijas Finieris".

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs ir starptautiski aktīva nevalstiska kultūras organizācija, kas meklē mākslas saistību ar aktuālajiem procesiem sabiedrībā, apgūst pilsētu un apkārtējo realitāti kā radošu iespēju lauku, reaģē uz izmaiņām globālajā mākslas telpā, sadarbojoties ar māksliniekiem un citām mākslas organizācijām, producējot, informējot, izglītojot, analizējot, pētot, provocējot, jautājot, definējot un nereti pārkāpjot ierastās robežas, aicina piedalīties un būt sociāli aktīviem. Būtiska LLMC sastāvdaļa ir Informācijas centrs, ko veido bibliotēka, vizuālās mākslas datu bāze un arhīvs. LLMC uzkrāj un papildina unikālu vizuālu un informatīvu materiālu krājumu par Latvijas un pasaules laikmetīgās mākslas procesiem no 20. gadsimta 60. gadiem. Datu bāzē un arhīvā ir ap 30 tūkstošiem informācijas vienību (attēli, publikācijas, videodarbi, izdevumi u. c).

Vairāk informācijas:

Santa Mičule, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, santa.micule@lcca.lv, 26358896, www.lcca.lv

back to top