Drukas resursa adrese: https://kandava.lv/notikumi/2188/kurzemes_un_zemgales_mazpulku_forums_kandava
Drukas datums: 14:56:19 20.04.2024

Kurzemes un Zemgales mazpulku forums Kandavā

22.10.2016 09:30 - 17:00
Kurzemes un Zemgales mazpulcēnu lauku labumi Kandavas tirgū

Kurzemes un Zemgales mazpulcēnu lauku labumi Kandavas tirgū

22.oktobrī Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā notika Kurzemes un Zemgales mazpulcēnu rudens Projektu forums, kurā katrs mazpulks prezentēja savu šī gada veikumu.

Forumu atklāja Latvijas Mazpulku padomes priekšsēdētājas vietniece Ilze Kļava, kura pateicās visiem sešiem Zemkopības ministrijas konkursa “Rītdienas Sējējs” dalībniekiem, tajā skaitā Signei Petrovai no Zantes mazpulka (vadītaja Anita Gaile), kura, šogad gan neieguva laureāta titulu, bet kā atzinību saņēma dāvanu- braucienu uz Eiropas Parlamentu Briselē.

Kurzemes un Zemgales mazpulkus Kurzemes Šveicē- Kandavā sveica Kandavas novada domes priekšsēdētājs Normunds Štoferts. Viņš pateicās mazpulcēniem par ieguldīto darbu lauksaimniecības nozarē un sabiedriskajā dzīvē, par ko arī pats personīgi bija pārliecinājies lauku labumu tirdziņā.

Mazpulcēnu lauku labumus Kandavas tirgū labprāt iegādajās arī kandavnieki, plašajā piedāvājumā bija ne tikai pašu audzēti un radīti produkti un preces, bet bija arī iespēja apgleznot auduma iepirkumu maisiņus vai uzspēlēt spēli atmiņas trenēšanai.

Šogad Projektu forumi notika četrās dažādās Latvijas pilsētās – Krāslavā, Kūkās (Sūnu pamatskola), Priekuļos un Kandavā. Kandavas forumu organizēja Kandavas Kārļa Mīlenbaha vidusskolas Mazpulku vadītājs Ēriks Bite.

Foruma mērķis ir apzināt aktīvākos biedrības „Latvijas Mazpulki” biedrus, kā arī novērtēt un sniegt atzinību mazpulcēnu veiktajam darbam mazpulcēnu projektu ietvaros. Forumā piedalās visi mazpulcēni, kas veiksmīgi izstrādājuši un aizstāvējuši savus projektus vietējā mazpulka ražas skatē. 

Mazpulku kustības pirmsākumi meklējami Amerikas Savienotajās Valstīs, jau 19.gadsimta nogalē un tieši Amerikā Kārlis Ulmanis emigrācijā pavadītajā laikā iedvesmojās idejai, ka arī Latvijā jaunatnei vajadzīga īpaša organizācija, kas veltītu plašāku uzmanību lauksaimniecībai un sabiedriskās dzīves izkopšanai. Rezultātā Latvijā Mazpulki tika nodibināti 1929.gadā un tie tika dibināti ne tikai laukos, bet arī pilsētās, gan pie pamatskolām, gan pie vidējām mācību iestādēm.

Kandavas novadā šobrīd darbojas divi mazpulki- Zantē un Kandavas K.Mīlenbaha vidusskolā.