Drukas resursa adrese: https://kandava.lv/notikumi/2610/attiram_tautas_atminu_takas_pie_musu_dizgariem
Drukas datums: 07:17:49 29.03.2024

Attīrām tautas atmiņu takas pie mūsu dižgariem

18.01.2017 13:00

img_3223.jpgAr šādu devīzi 18.janvārī Rīgas Lielajos kapos Kārļa Mīlenbaha atdusas vietā, pieminot  diženo valodnieku viņa 164.gadadienā, pulcējās pārstāvji no Kandavas novada Kultūras pārvaldes, Lielo kapu draugu apvienības, K.Mīlenbaha dzimtas pārstāvji un citi interesenti.

Piemiņas brīdi Kārļa Mīlenbaha dzimšanas dienā otro gadu organizēja šīs idejas autore Kandavas novada Kultūras pārvaldes vadītāja Ziedīte Začeste. Šāda doma Z.Začestei radās 2015.gada novada svētkos, organizējot nelielu atceres brīdi K.Mīlenbaha vecāku atdusas vietā Kandavas Baznīcas kapos.

Pasākumā piedalījās apvienības “Lielo kapu draugi” pārstāves Antonija Lapsiņa, Iveta Romančuka, Maija Veidemane un Maija Sinka-Gobiņa, kas kopā ar citiem apvienības aktīvistiem brīvprātīgi apsaimnieko kapus un rūpējas par kārtību tajos. Aktīvistu grupa klātesošos informēja, ka šobrīd cīnās par Skanstes tramvaja līnijas izbūves projekta apturēšanu, lai saglabātu kultūrvēsturiskos objektus Lielajos kapos Rīgā. Kā izskanējis medijos, aizgājušā gada nogalē Rīgas pašvaldība informēja sabiedrību par plāniem būvēt tramvaja līniju cauri Lielajiem kapiem, kas izraisīja plašas diskusijas sabiedrībā.

Pieminēt K.Mīlenbahu bija ieradušies arī viņa dzimtas pārstāvji. Interesanti, ka pasākuma laikā pirmo reizi satikās un par savu radniecību uzzināja K.Mīlenbaha dzimtas pārstāves Maija Sinka-Gobiņa un Kristīne Šķipsna.

Mūsu dižais novadnieks Kārlis Mīlenbahs dzimis 1853. gada 18. janvārī mežsarga ģimenē Kandavas pagasta "Šķūtēs", miris 1916. gada 27. martā. K.Mīlenbahs bija latviešu valodnieks, pedagogs, viens no latviešu valodniecības un latviešu leksikogrāfijas pamatlicējiem.