Drukas resursa adrese: https://kandava.lv/notikumi/3282/genadijs_gorohovs_iespaidi_keramika_gleznas_datorgrafika
Drukas datums: 10:08:02 29.03.2024

Genādijs Gorohovs "Iespaidi..." Keramika. Gleznas. Datorgrafika

10.05.2017 - 12.07.2017

gorohova-afisa.2.jpg13.maijā Kandavas Mākslas galerijā notika novada mākslinieka- keramiķa un gleznotāja Genādija Gorohova 75 gadu jubilejas pasākums.

Kā, atklājot pasākumu, sacīja muzeja krājumu glabātāja Ināra Znotiņa, šogad Mākslas galerijā ir īpaši daudz pasākumu, kas veltīti ievērojamām mākslinieku jubilejām. “Nosvinējām jubileju Jurim Siliņam, Leonīdam Āriņam un šodien svinam jubileju mūsu novadniekam Genādijam Gorohovam. Un tas jau nekas, ka īstā dzimšanas diena bija februārī, var taču svinēt visu gadu!”

Ināra Znotiņa ļāva pasākuma dalībniekiem ieskatīties mākslinieka biogrāfijā, pārlapojot svarīgākās dzīves norises. Izrādās, ka savā jaunībā Genādijs ir bijis ļoti tehnisks cilvēks, saistīts ar celtniecību un būvniecību. Kādā brīdī viņš tomēr sapratis, ka viņam tuvāka ir māksla. Izrādās, Latvijā Genādijs ieradies ar domu stāties arhitektos. “Un kas to zina, kā tas būtu bijis, ja no viņa būtu iznācis arhitekts. Kādi nami būtu būvēti, ja pēkšņi viņa dzīve nebūtu pavērsusies atkal uz citu pusi. Un Genādijs nebūtu iestājies Mākslas akadēmijā keramiķos. Šodien mēs atkal varam priecāties par viņa skaistajiem radītajiem darbiem.”

Jubilejas izstādē bagātīgi aplūkojama gan keramika, gan gleznas, gan datorgrafika. Un izstāžu Genādija Gorohova radošajā mūžā bijis daudz, gan personālizstādes, gan kopizstādes Latvijas mērogā, Tukuma muzejā, vairākkārt arī Kandavā.  

Mākslas skolas pasniedzēja Inga Brīniņa, izrādās bijusi Genādija studiju biedrene un gandrīz vai kaimiņiene, jo viņa dzīvo pie Pūres stacijas, bet Genādijs pie Kandavas stacijas. Viņa nolasīja keramiķes Zaigas Reimanes telegrammu, kura nebija varējusi ierasties personīgi, jo viņai tajā dienā radu pulkā tika svinēta dzimšanas diena. “Daudz prieka no jubilejas izstādes un daudz gara spēka pēc tās. Lai iedvesmas sēkliņas sagaida augšanu un ziedēšanas svētīgo laiku!” Tāpat I. Brīniņa sacīja lielu paldies par sadarbību māksliniekam no Kandavas Mākslas un mūzikas skolas direktores Marutas Balodes, kur veselības likstas nolikušas slimības gultā.

Mākslinieka darbu izstāde “Iespaidi. Gleznas.  Keramika. Datorgrafika” apskatāma Kandavas Mākslas galerijā novada muzejā no 10.maija līdz 13.jūnijam.