Drukas resursa adrese: https://kandava.lv/notikumi/4760/diskute_par_vides_pieejamibu_kandavas_novada
Drukas datums: 11:16:07 25.04.2024

Diskutē par vides pieejamību Kandavas novadā

23.08.2017 16:30
Ar pētījumu iepazīstina D. Ošeniece, I. Ose un Z. Sergejeva
Ar pētījumu iepazīstina D. Ošeniece, I. Ose un Z. Sergejeva

23. augusta pēcpusdienā Kandavas novada Sociālās palīdzības centrā norisinājās diskusija par vides pieejamību Kandavas novadā. Diskusiju organizēja Dārta Ošeniece, Ieva Ose, Zelma Sergejeva programmas GoBeyond ietvaros.

Šī gada jūlijā meitenes veikušas pētījumu par vides pieejamību Kandavas novadā cilvēkiem ar invaliditāti, senioriem un vecākiem ar bērnu ratiņiem. Apsekotas 42 publiskas ēkas- izglītības iestādes, pagastu pārvaldes, bibliotēkas, pasts, kultūras nami Kandavā, Cēres, Matkules, Vānes, Zantes un Zemītes pagastos. Objekti tika vērtēti pēc sekojošiem kritērijaiem- publisko ēku uzbrauktuvju stāvums, ērtas iekļūšanas un izkļūšanas iespējas, sliekšņu augstums, informācijas pieejamība cilvēkiem ar redzes un dzirdes traucējumiem, papildus fiksējot, vai objekti ir draudzīgi arī ģimenēm ar bērniem ratiņos.

Pētījuma autores konstatējušas, ka Kandavas novadā nepieciešami dažādi uzlabojumi saistībā ar vides pieejamību. Lielai daļai esošajām uzbrauktuvēm (pandusiem) trūkst kontrastējošas krāsas marķējumu, nav pietiekami norobežojumi, tās ir pārāk stāvas vai šauras. Tika norādīts arī uz tādiem trūkumiem, kā pārāk augsti sliekšņi vai neatbilstošs durvju platums, kas apgrūtina pārvietošanos cilvēkiem ratiņkrēslā.

Kā pozitīvi piemēri tika minēti uzbrauktuve pie Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma un iekļūšana Kandavas sporta hallē.