Drukas resursa adrese: https://kandava.lv/notikumi/4827/camp_34_latvijas__danijas_sadraudzibas_projekts_21__25augusts_2017
Drukas datums: 23:02:00 28.03.2024

“Camp 34” Latvijas – Dānijas sadraudzības projekts 21. – 25.augusts, 2017

21.08.2017 - 25.08.2017

img_20170828_wa0003.jpg

Jau piekto gadu norisinās Kandavas – Mērsraga -Lejres novadu pašvaldību atbalstītais jauniešu apmaiņas projekts “Camp 34”.

Projekta mērķis – paplašināt skolēnu redzesloku par vienojošo un atšķirīgo abu tautu kultūrās un tradīcijās, kā arī padziļināt skolēnu angļu valodas zināšanas, pielietojot tās praktiski saziņai dažādās ikdienas situācijās. Šogad projekta ietvaros 17 mūsu skolas 9.-12.klašu  skolēniem bija iespēja doties uz Lejres novadu Dānijā. Skolēnus pavadīja mācību pārzine Māra Grīsone, skolotāja Sandra Freimane un projekta koordinatore Danuta Dude.

21.augusta rītā projekta dalībniekus Kopenhāgenas lidostā sagaidīja Hvalsø jauniešu centra vadītājs Petrs Busks. Pēc sirsnīgas sasveicināšanās devāmies uz Karalisko dārzu, kur mūs jau gaidīja Annette ar dāņu skolēnu grupu, lai dotos nelielā ekskursijā pa Kopenhāgenas vecpilsētu. Vēlāk visi kopīgi devāmies uz Tivoli dārziem, kas ir otrs vecākais darbojošais atrakciju parks pasaulē (dibin. 1843.g.). Šeit skolēniem bija dota iespēja izbaudīt visadažādākā veida atrakcijas. Vakarpusē ieradāmies Hvalsø, kur mūs sagaidīja viesģimenes.

Nākamās dienas rīts iesākās Hvalsø jauniešu centrā, kas turpmāko dienu laikā kļuva par mūsu galveno pulcēšanās vietu. Tika spēlētas uzticēšanās spēles, apmeklēta Hvalsø pamatskola, bet pēcpusdienā devāmies ekskursijā uz Lejres brīvdabas muzeju “Lejre Sagnland”, kas tiek dēvēts arī par “Leģendu zemi”, kur atrodas ne tikai brīvdabas muzejs, bet arī vēstures un arheoloģijas izpētes centrs. Skolēniem bija iespēja ne tikai aplūkot dzelzs laikmeta ciematu, vikingu tirgu vai akmens laikmeta apmetnes, bet arī pašiem praktiski darboties, izmēģinot miltu malšanu pēc akmens laikmeta tehnikas, malkas skaldīšanu vai piedalīties miltu plāceņu cepšanā. Vislielāko atzinību izpelnījās vizināšanās senatnīgajās koka laivās.

Trešdien darbojāmies dažādās darbnīcās: spēlējām pludmales volejbolu, gatavojām rokassprādzes, nodarbojāmies ar e-Sportu, kā arī uzzinājām daudz interesanta par jauniešu brīvā laika pavadīšanas iespējām Lejres novada jauniešu centros. Dienas otrā puse bija veidota, kā ģimenes pēcpusdiena, kad skolēni varēja labāk iepazīt savas viesģimenes dodoties nelielās ekskursijās pa tuvējo apkārtni, vai vienkārši pavadot laiku kopā ar ģimeni un tās draugiem.

Ceturtdien apmeklējām un piedalījāmies mācību stundās Hvalsø pamatskolā. Pēc tam mācījām latviešu tautas dziesmas un dejas dāņu skolēniem, kā arī gatavojām priekšnesumu nometnes noslēguma pasākumam. Vakarā dāņu skolēni kopīgi ar savām ģimenēm ieradās Hvalsø pamatskolā uz atvadu ballīti, kur teicām sirsnīgu paldies par ieguldīto darbu projekta norisē dāņu skolotājiem. Pateicībā par sirsnīgo uzņemšanu dāvājām Martas un Elīnas sarūpēto dziesmu “Tumša nakte, zaļa zāle”. Pasākuma noslēgumā vienojāmies kopīgā dziesmā un dejā, kurā tika iesaistīti arī vecāki.

Piektdienas rītā ar asarām acīs atvadījāmies no mūsu jaukajiem dāņu draugiem, lai dotos mājup. Tika izteiktas cerības iesāktās draudzības turpināt. Lai izdodas, un uz tikšanos nākamgad Mērsragā! Bet par sniegto atbalstu šīs sadarbības veicināšanā starp Latvijas un Dānijas skolu skolēniem vislielāko paldies sakām Kandavas novada domei!                                                                             Projekta koordinatore Danuta Dude