Drukas resursa adrese: https://kandava.lv/notikumi/6310/ziluka_audzekni_tiekas_ar_vides_gidi_ivetu_piesi
Drukas datums: 15:24:51 29.03.2024

Zīļuka audzēkņi tiekas ar vides gidi Ivetu Piesi

08.03.2018 10:30

dsc_0007.jpg8. martā pie Bērnudārza “Zīļuks” audzēkņiem viesojās biedrības Abavas ielejas attīstības centrs” valdes priekšsēdētāja, vides gide un dabas mīļotāja Iveta Piese, lai bērniem stāstītu par dabas, augu un dzīvnieku daudzveidību, un ar savu piemēru iedrošinātu dzīvot videi draudzīgāk.

Iveta Piese bija sagatavojusi prezentāciju par dzīvniekiem un augiem, kas redzami Kandavas novada ģerbonī, ievērojamākajiem dabas apskates objektiem Abavas senlejā un teikas par to rašanos, stāstīja par augu, ziedu, dzīvnieku un citu dzīvo radību daudzveidību mūsu novadā, kā arī informēja par biedrības rīkotajām aktivitātēm vides izzināšanas un dabas aizsardzības jomā, piemēram, pārgājieni un ekskursijas dabā, informatīvu stendu uzstādīšana pie apskates objektiem, semināru organizēšana, dalība radio raidījumos un tūrisma izstādēs u.c.

Bērni ne tikai klausījās I.Pieses stāstījumā, bet arī aktīvi dalījās savā pieredzē, jo šī dārziņa audzēkņiem rūpes par apkārtējo vidi ir ikdienas sastāvdaļa: bērni piedalās makulatūras un izlietoto bateriju vākšanā, šķiro atkritumus, iepazīst veselīgas ēšanas pamatprincipus pašu iekoptajā garšaugu dārziņā un akcijā “Putras diena”, kopā ar tētiem gatavo putnu būrīšus, piedalās teritorijas sakopšanas talkās un izstādēs, kur mākslas darbi tiek veidoti no otrreiz izmantojamiem materiāliem. Ikdienā tiek piekopts arī veselīgs dzīvesveids un sportiskas aktivitātes: Veselības diena, Olimpiskā diena, Ģimenes diena, Pirmsskolas vecuma bērnu olimpiāde, turklāt izpriecas svaigā gaisā notiek visos gadalaikos.

Šī tikšanās tika organizēta kā viena no aktivitātēm vides interešu izglītības projekta "Ieraugi, atklāj, saglabā!" ietvaros, kurā 2016. gada rudenī dalību uzsāka PII “Zīļuks” audzēkņu grupiņa “Sprīdīši” ar skolotājām Jautrīti Ābelīti un Maiju Egli. 

Projektu organizē Valsts izglītības satura centrs sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un tā mērķis ir rosināt audzēkņu mērķtiecīgu dabas vides izzināšanu un saglabāšanu, popularizēt veselīgu dzīvesveidu, veicinot bērnu uzturēšanos ārā dažādos gadalaikos.

“Šāda mēroga projekti prasa no pirmsskolas skolotājām papildus darbu un radošu pieeju. Liels paldies uzņēmīgajām un vienmēr atsaucīgajām "Sprīdīšu" grupas skolotājām Jautrītei un Maijai, kuras nolēma piedalīties projektā, izvēloties kopā ar bērniem trīs gadu garumā pētīt Pūzurgravas teritoriju netālu no izglītības iestādes”, par iestādes dalību projektā saka PII “Zīļuks” vadītājas vietniece Solvita Vinberga Bambe.

Projekta norise notiek četros posmos jeb pakāpēs:

1. pakāpē "Atrodi!" jāatrod pēc iespējas neskarta dabas teritorija, kas ir publiski pieejama un ērti sasniedzama vairākas reizes gadā. Piemērota teritorija tika atrasta netālu no PII "Zīļuks"-  Pūzurgravas teritorija ar Kuršu pilskalnu jeb “Velna gultu”.

2. pakāpē "Izzini!" dalībniekiem jāapmeklē izvēlētā teritorija vairākas reizes gadā dažādos gadalaikos un rūpīgi tā jāizpēta.

“Sprīdīšu” grupiņas skolotāja Maija Egle atklāj, ka projekta sākumā bērni nav bijuši vērīgi, tomēr ar katru pastaigu saskatījuši un sadzirdējuši arvien vairāk. Ir parādījusies interese izzināt, izpētīt, sadzirdēt vairāk un uzmanīgāk. Tāpat par ieradumu kļuvusi zemē nomestu atkritumu pacelšana līdzpaņemtajos maisiņos.

 Pūzurgravas teritoriju bērni ar skolotājām pētīja pavasarī, vasarā, rudenī un ziemā. Vasarā pētīja kokus, augus un ziedus, veidoja herbāriju, lasīja tēju. Izvēlētajā teritorijā ir rīkots pikniks, dzerts avotiņa ūdens un bērzu sulas.  Apciemojot dabas mīļotāju Līgu Aukšmuksti, bija iespēja salīdzināt kā izskatās avotiņš un dažādi augi brīvā dabā, un kā tie mainās cilvēka iekoptā teritorijā. Ziemā bērni sniegā meklēja un mēģināja atpazīt dzīvnieku atstātās pēdas.

3. pakāpē "Rūpējies!" dalībniekiem jānoskaidro, vai teritorijai nepieciešama sakopšana, un jāveic tā.

Nepatīkamākais, ko pastaigu laikā bērni novērojuši- teritorijā atrasti dažādi sadzīves atkritumi: papīri, pudeles. Tāpēc turpmāko pastaigu laikā līdzi tika ņemti maisiņi, kuros tos salasīt.

4. pakāpē "Izstāsti!" dalībniekiem jāizstāsta par projekta paveikto izglītības iestādē, pagastā, novadā. Jāveido prezentācijas, spēles, pētījumi par to.

Rudenī Kandavas pirmsskolas izglītības iestādes “Zīļuks” audzēkņi  informēja un izglītoja pilsētas iedzīvotājus par videi draudzīgu dzīvesveidu. Nodarbībās bērni ar skolotājām bija pārrunājuši un izgatavojuši plakātus par veselīgu dzīvesveidu, atkritumu šķirošanu, par ūdens nozīmi cilvēkiem un dabai, kā arī citām dabu saaudzējošām tēmām. Ar izgatavotajiem plakātiem bērni un skolotājas devās gājienā no bērnudārza līdz kultūras namam, tādējādi informējot un izglītojot sabiedrību par šiem jautājumiem. Pie Kandavas novada domes bērni tikās ar novada domes vadību un domes darbiniekiem un pastāstīja par izgatavotajiem plakātiem. Bērnu radītie darbi tika izstādīti iedzīvotāju apskatei Kandavas kultūras namā.
Tāpat bērni kopā ar “Latvijas valsts meži” Kandavas iecirkņa mežkopi Jāni Kažemaku Kandavā izvietoja pašu gatavotos plakātus, pie Kandavas Kuršu pilskalna Pūzurgravā un pie Čužu purva. Plakāti māca kā ar pavisam vienkāršām metodēm padarīt savu ikdienu videi draudzīgāku, aicinot tūristus, iedzīvotājus un citus Kandavas apskates objektu apmeklētājus, pievērst uzmanību šiem plakātiem un nepiegružos skaisto apkārtni un dabu.

Pēc katras izpildītās pakāpes ikviens dalībnieks no projekta organizatoriem saņem apliecinājumu par paveikto. Taču galvenais ieguvums, piedaloties projektā, ir bērnu pozitīvās emocijas, redzētais un no jauna uzzinātais. Turklāt, bieži vien rūpes par apkārtējo vidi ģimenē ienāk tieši caur bērniem.