Drukas resursa adrese: https://kandava.lv/notikumi/6989/kandavas_novada_notikusi_konkursa_sejejs_2018_nominantu_vertesana
Drukas datums: 17:34:54 19.04.2024

Kandavas novadā notikusi konkursa “Sējējs 2018” nominantu vērtēšana

17.07.2018
Z/s
Z/s "Dziras" Matkules pagastā

17.jūlijā Kandavas novadā ieradās konkursa “SĒJĒJS 2018” vērtēšanas komisija, lai klātienē apskatītu nominācijā “Ģimene lauku sēta” pieteiktos pretendentus no Kandavas novada- z/s “Krikši” Kandavas pagastā un z/s “Dziras” Matkules pagastā. 

Kā pirmos komisija apmeklēja z/s “Krikši”, kuri saimnieko savās ģimenes mājās “Uidas”. Viesus sagaidīja saimnieki Santra un Andris Celmiņi, kuri laipni izrādīja savu māju, pagalmu un īpašumus, kā arī izstāstīja seno dzimtas vēsturi.

Santra kopā ar vīru Andri  2004.gadā  izveidoja zemnieku saimniecību “Krikši”, kurā nodarbojas ar gaļas liellopu audzēšanu. Pašlaik ganāmpulkā ir 120 dažāda vecuma Šarolē šķirnes liellopi, kuru apkopšanā aktīvi piedalās saimnieku trīs bērni. Tiek rakstīti dažādi projekti saimniecības paplašināšanai, pirkta l/s zeme un importēts vaislas materiāls savam ganāmpulkam. “Krikši” kā  bioloģiskā saimniecība ir pieejama interesentu apskatei, tajā notiek dažāda veida mācības.

Kā pastāstīja saimnieki, lai sakoptu un atjaunotu atgūto īpašumu, kas tagad priecē gan pašus, gan daudzos apmeklētājus, bijis jāiegulda milzīgs darbs. Dzimtas aizsācējs Kristaps Jankovskis “Uidas” nopircis 1914.gadā un bijis viens no bagātākajiem saimniekiem Kandavas apkārtnē. Santra ir K.Jankovska mazmazmeita un pašlaik mājā dzīvo jau piektā paaudze.

 

Kā nākamos žūrija devās apskatīt z/s “Dziras”, kas atrodas Matkules pagastā.

Leimaņu ģimene šajā īpašumā sāka saimniekot 1992. gadā un pašu pirmo saveda kartībā stalli, lai sarūpētu vietu govju ganāmpulkam. Arta un Valdis Leimaņi pastāstīja, ka saimniecībā šobrīd ir 30 slaucamas govis un tiek apsaimniekoti 66 ha zemes, kas, kā atzina paši saimnieki, ir liels apjoms gados ne tik jaunajiem saimniekiem. 90.gadu vidū  z/s “Dziras” kļuva par prakses saimniecību  augkopībā un lopkopībā.   

Komisija izstaigāja plašo “Dziru”  māju apkārtni, kas sakopta pašu īpašnieku spēkiem un vairākkārt ir atzīta par sakoptāko lauku sētu  Kandavas novadā.  Rādot izveidoto dzimtas koku, Arta un Valdis Leimaņi  ar lepnumu stāstīja par saviem 5 bērniem, 12 mazbērniem un  pagaidām 6 mazmazbērniem, cerot, ka viņu darbs tiks turpināts arī nākošajās paaudzēs. Neformālās sarunās pie kafijas galda, ko pavadīja sarūpēts muzikāls priekšnesums, saimnieki priecēja ar stāstiem par abu kopējo vaļasprieku- makšķerēšanu- ar to abi nodarbojas gan vasarā, gan ziemā.

Konkursa “Sējējs 2018” rezultāti tiks paziņoti 28.09. saviesīgā pasākumā  Rīgā, kur tiks uzaicinātas arī  Celmiņu un Leimaņu  ģimenes.

Vērtēšanas komisiju pavadīja Kandavas novada domes priekšsēdētājas vietniece Gunda Cīrule un uzņēmējdarbības konsultante Iveta Pāža.    

Komisijas sastāvs: komisijas priekšsēdētāja Dace Langiša no Latvijas Lauku konsultāciju uz izglītības centra, Latvijas Republikas Saeimas deputāti Ingmārs Līdaka un Arvīds Platpers, žurnāliste Daina Bruņiniece un rakstniece Māra Svīre.