Drukas resursa adrese: https://kandava.lv/notikumi/7006/artas_jekabsones_kvinteta_koncerts_light
Drukas datums: 13:05:24 18.04.2024

Artas Jēkabsones kvinteta koncerts "Light"

17.08.2018 19:00

dsc_0610.jpg17.augustā Kandavas Bruņinieku pilskalnā ļoti emocionālā un gaišā noskaņā izskanēja Artas Jēkabsones kvinteta koncerts, kas bija Artas veltījums – dāvinājums savai dzimtajai pilsētai- Kandavai un tās ļaudīm.

Kā pēc koncerta, daloties emocijās, sacīja Arta “Katrs no koncertiem ir bijis kaut kas īpašs un vienreizējs, sapnis ir izsapņots, vasaras tūre noslēgusies ar koncertu Rīgā bārā “Trompete”.  Skumjas ar prieku mijas kopā, bet jāteic, ka viss skaistais jau nav mūžīgs. Prieks par to, ka šis sapnis bija un piepildījās.”

 Arta Jēkabsone Biogrāfija

Arta Jēkabsone - Mīli to, ko tu dari, un dari to, ko tu mīli. (Ray Bradbury).

Samtainās balss īpašniece uzrunā kausītājus ar patiesām, piedzīvojumu un laimes emocijām mūzikā. Arta ir latviešu džeza vokāliste, komponiste un aranžētāja. Pēc Rīgas Doma kora skolas absolvēšanas 2015. gadā Artai tika piešķirta pilna stipendija džeza mūzikas studijām prestižajā Ņujorkas universitātē “The New School for Jazz and Contemporary Music”, kur šobrīd pavada savu ikdienu izkopjot savu vokālu, apgūstot jaunas komponēšanas, aranžēšanas prasmes.

Jēkabsone ir 2016.gada “Motreux Shure Vocal Competition” Grand Prix ieguvēja,  un pateicoties uzvarai konkursā, Arta ieguva iespēju piepildīt ik viena mūziķa sapni -  ierakstīt savu pirmo debijas albumu ar nosaukumu “Light”.  Latvijā Arta sadarbojusies ar fanka grupu Bunch of Gentlemen, Lady Jazz Trio un bijusi fona dziedātāja Ray Charles meitai- Sheila  Ray Charles. Arta piedalījās Montreux Jazz Academy kopā ar mentoriem kā Marcus Miller, Yaron Herman, Kurt Rosenwinkel, kurā atklāja savas spējas improvizācijas un scat dziedāšanā. Šobrīd Jēkabsone gatavojas izdod otro studijas albumu sadarbībā ar vokālistu Erik Leuthauser un Unit Records ar kuru gaidāma tūrē Eiropā šajā rudenī.

Jēkabsone sevi raksturo kā dzīvīgu krāsu plašajā mūzikas krāsu paletē.

 Arta Jēkabsones albums “Light”

Albums  ierakstīts 2017. gada vasarā Montrē, Šveicē, Hana Road Music Studio  pateicoties  Montreux Jazz Artist Foundation atbalstam.  Tas tapis arī  leģendārā  “Montreux Jazz Festival 51st” ietvaros, kur arī debijas albuma mūzika tika pirmo reizi atskaņota. Albums savu dienas gaismu ieraudzīja 2017.gada 16. decembrī.

Mūzikas albums “Light” (latv. tulk. “Gaisma”) caurstrāvo gaismas un viegluma vibrāciju. Tas ir divu gadu pārdomu un iedvesmas laiks, kurš ir iemūžināts kopā ar jauniem un daudzsološiem Ņujorkas mūziķiem un Artas Ņujorkas ģimeni -  pianistu Theo Walentiny, basistu Nick Dunston, ģitāristu Lucas Kadish un bundzinieku Connor Parks.

Tās stāsta  par gaismu kā izteiksmes līdzekli mūzikā, dabā, kas Artai ir ļoti tuva un arī “gaisma” kā metafora -  cilvēks un tā enerģija,  kuru sniedz pasaulei sapņiem, par ilgām pēc mājām. Mūzikas galvenais mērķis - katram savas gaismas atrašana šajā muzikālajā ceļojumā un spēja ar to dalīties, izbaudīt mirkli ar sevi, klausoties vieglumā un stāstā, ko caur mūziku stāsta mūziķi.

Arta ir laimīga, ka šovasar  gaisma sasniegs arī Latviju!

 

Kas ir Artas Jēkabsones kvintets?

Arta, Theo, Lucas, Connor un Nick satikās Nujorkas universitātē The New School for Jazz and Contemrpoary Music. Tur aizsākās viņu muzikālā draudzības saikne, kas rezultējās arī Artas debijas albumā “Light”. Mūziķi ikdienā ir ļoti pieprasīti un tiek iesaistīti dažādos mūzikas projektos spēlējot gan ar Ņujorkā zināmiem māksliniekiem, gan arī ar saviem vienaudžiem, paralēli  vadot arī  savus oriģinālmūzikas sastāvus - Aurelia  Trio, Tundra, Theo Walentiny Octet, Brazen.

Arta Jēkabsone Quintet viņi ir uzstājušies 2017. gada Montreux Jazz Festival, prezentējot albuma “Light” kompozīcijas un vadot ikvakara džeza džema sesijas festivāla ietvaros, arī Taivānas Kultūras Centrā Ņujorkā. Šoruden viņi koncertēs Ņujorkas klubos The Jazz Gallery, Cornelia Street un citviet.

Šajā sastāvā valda  lieliska savstarpējā ķīmija, veidojot labu saspēli, kā arī interesantas tembrālas kombinācijas, kas labi sader kopā. Balss kā ģitāra, ģitāra kā perkusijas, klavieres kā balss. Katrs no viņiem ir arī komponists, kas tik ļoti jūtams arī mūzikā, kuru grupa rada kopā. Arta šo muzikālo sadarbību raksturo ar vārdu ģimene. Ir patiesa laime, ja vari radīt mūziku kopā ar cilvēkiem, kas šo trīs gadu laikā ir kļuvusi man kā ģimene. Ar viņiem spēlējot sajūta ir kā mājās. Katrs no šī sastāva dalībniekiem ir neaizvietojama sastāvdaļa Artas mūzikā, jo tie piešķir mūzikai savdabīgu un ļoti personīgu skanējumu, gluži kā radot jaunu kompozīciju ar jau esošo nošu materiālu.

Arta savus grupas biedrus raksturo...

Theo muzikalitāti un viņa klavierspēli varētu raksturot, kā gaišu toņu krāsu gammu, kurā ir jūtams dziļums un glezna. Viņš visnotaļ ir Artas muzikālās dvēseles radinieks. Konoru, Arta mēdz dēvēt par Dzirkstelīti.  Viņa krāsu gamma mūzikā ir tik plaša, ka saliekot jebkuras krāsas kopā viņš ir spējīgs izveidot skaistu gleznu. Nick ir Artas lielākais muzikālais balsts un iedvesmas avots. Viņa eklektiskā nošu un mūzikas izvēle vienmēr pārsteidz klausītājus. Lucas ģitārspēles skaņa ir neparasta un to Arta nevarētu sajaukt ne ar vienu citu.  Viņa skaņai piemīt dzīvīgums, dzidrums un perkusīvs pielietojums. 

 

 

Vairāk informācijas par mūziķiem:

artajekabsone.com

theowalentiny.com

lucaskadishmusic.com

nickdunston.org

connorparks.com

 

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=qE8kwOuUfO4

https://www.youtube.com/watch?v=dFZ1_8KGz6g