Drukas resursa adrese: https://kandava.lv/notikumi/8359/komunistiska_genocida_upuru_pieminas_diena_kandava_un_novada
Drukas datums: 16:48:26 28.03.2024

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena Kandavā un novadā

25.03.2019 14:30

dsc_0039.jpg25.martā Kandavas novadā tika atzīmēta Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena. Pasākumi notika Matkules pagastā, Zantē, Kandavas stacijā un Kandavā.

Tika pārrunāti un atgādināti šīs drūmās dienas vēstures fakti, skanēja dzeja un pieklusinātas melodijas, tika nolikti ziedi un aizdegtas svecītes represijās cietušo piemiņai.

“Mēs esam pulcējušies, lai atcerētos.- sacīja novada domes priekšsēdētāja vietniece Gunda Cīrule pasākumā Matkules piemiņas vietā - Mums jāatceras šī diena, lai atdotu godu tiem, kas tika izvesti, lai atcerētos tos, kas gāja bojā, un godinātu tos, kas pārdzīvoja, — viņu bērnus un bērnu bērnus, kas daudzus gadus pēc tam, kad bija atgriezušies Latvijā, dabūja pārciest savu līdzcilvēku vienaldzību vai pat noraidošo attieksmi. Mēs noliecam galvas to priekšā, kas neatgriezās un noliekam ziedus un aizdedzam svecītes viņu piemiņai.”

Uzrunājot pasākuma dalībniekus Kandavā, novada domes priekšsēdētāja Inga Priede sacīja, ka vairāk šis pasākums jāvelta tieši jaunatnei, jo viņiem jāzina, ko izcietuši senči, kādas neizdzēšamas pēdas izvešana atstājusi viņu sirdīs un atmiņās.

 Pasākumā Kandavā un Zantē piedalījās daudz skolu jaunatnes kopā ar skolotājiem, un klausoties atmiņu stāstos arī viņu acīs iemirdzējās asaras, tik sāpīgi un emocionāli tas bija.

„Latviešu tautai liktenīgs datums – 25.marts. Tā ir vēsture, tie ir fakti, tā ir emociju jūra. Nav jākaunas no asarām, kad pārcilājam atmiņas par to. Tās ir nevis izlutināto, bet pazemoto sāpes. Vienīgi, runājot no sirds uz sirdi, var cerēt uz savstarpēju sapratni starp paaudzēm un tautām. Lai jaunā paaudze apjaustu 25.marta izsūtīšanas apmērus, jāiedomājas Dziesmu svētku gājiens  - 40 000 priekā starojošu ļaužu. No Latvijas toreiz aizveda 42 975 cilvēkus. Divas latviešu straumes: viena, izdziedot un izdejojot prieku, otra – dodoties pretī nolemtībai… Pirms 70 gadiem no Latvijas uz plašo  Sibīriju izsūtīja vairāk nekā 15 000 ģimeņu. Izsūtīto vidū bija gan bērni, gan sirmgalvji.”

Paldies par emocionālajām vārsmām jauniešiem Rūtai, Rihardam, Ģirtam, Madarai, Valērijai, Arkādijam, Mārim un atmiņu stāstiem Dacei Krātiņai un Ivaram Meilandam, kā arī  Zantes pamatskolas skolotājai Lailai Šaicanei par sagatavotajiem vēstures faktiem un skolotājai Agitai Holšteinai par muzikālo noformējumu Zantē, kur uzstājās Zantes pamatskolas 5.-9.klašu ansamblis, bet Aināra Oliņa vadītajam ansamblim par dziesmām Matkulē un Kandavas Mākslas un mūzikas skolas audzēkņiem par emocionālo izpildījumu koncertā Kandavā.

“Lai ziedi piemiņas vietā gulst, lai svecīšu gaisma kā sveiciens viņiem, tiem, kuri Latvijai zuda.... “ ( R.Vērniece)