kandavas_tilts_migla.jpg
dzīvo ar garšu!
  • Latviski
  • English
Lapas karte
AA+A++
A AAA
PASĀKUMU KALENDĀRS

Akordeonistu festivāls-koncerts "Svinam kopā!"

11.03.2020 17:00

dsc_0190.jpgTrešdien, 11. martā Kandavas Mākslas un mūzikas skolas lielajā zālē notika kārtējais skolas 60 gadu jubilejai veltītais pasākums, šoreiz - akordeonistu festivāls-koncerts "Svinam kopā!".

“Skanošo ikdienu ir nomainījusi skanīga svētku diena un to mums šodien sarūpējusi akordeonistu draudzīgā saime”, - uzrunājot koncerta dalībniekus, sacīja skolas direktore Maruta Balode. “Šogad atzīmējam Mūzikas skolas 60 gadu jubileju un, lai svētku sajūtu varētu izbaudīt ilgāk, apaļo jubileju svinam visu mācību gadu.

Akordeonisti ir vēstures liecinieki 60 gadu garumā, jo šī mūzikas instrumenta pārstāvji pastāv kopš Mūzikas nodaļas pirmsākumiem. Ja, pirmajā mācību gadā 1959.g. mācības 1. klasē uzsāka divi akordeonisti, tad šogad ir sasniegts rekords-  1.klasē mācības uzsāka pieci akordeonisti”.

Pasākuma vadītāji- KMMS absolvente Elza Lepse un audzēknis Artus Šimkēvičs, klātesošos iepazīstināja ar citiem interesantiem faktiem par skolas akordeonistiem. Kandavas Mūzikas skola dibināta 1959.gadā. No pirmā izlaiduma 1965.gadā līdz 2019.gadam Mūzikas skolas akordeona spēles nodaļu absolvējuši 86 audzēkņi. Diemžēl tādi, kas turpinājuši mūzikas ceļu, ir uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi- tieši akordeona spēli profesionāli turpinājušas tikai divas absolventes: Liene Dravniece un skolas tagadējā skolotāja Daiga Zariņa (abas skolotājas Dzintras Lindes absolventes).

Jaunieši bija papētījuši, kādas profesijas dzīvē izvēlējušies akordeona spēles absolventi. To vidū ir skolotāji, bērnu dārza audzinātājas, biznesmeņi, arhitekti, mediķi, sociālie darbinieki, policisti un ITK speciālisti. Absolventu vidū ir pazīstamā sportiste - airētāja Elza Gulbe (2008.g. absolvente) un populārais aktieris Kaspars Znotiņš (1990.g. absolvents), kurš skolā viesojās februārī Klavieru nodaļas absolventu un audzēkņu koncertā “60 gadi klavieru skaņās”. Kaspars, kā pateicību par mūzikas skolā iegūtajām zināšanām, skolai uzdāvinājis 120 basu akordeonu.

Pateicības vārdus un ziedus no direktores saņēma skolotājas Dzintra Linde un Daiga Zariņa. Dzintra Linde skolā ienākusi 1973.gadā un izaudzinājusi 54 akordeonistus. Skolotāja ir ne tikai skolēnu un skolotāju mīlēta, bet arī cienīta un respektēta personība Latvijas akordeonistu vidē.

1984. gadā skolā darbu uzsākusi Dz.Lindes absolvente, tagad akordeonu nodaļas vadītāja Daiga Zariņa, kuras pūrā ir 27 absolventi. Skolas direktore M.Balode pastāstīja, ka Daigas mīlestība ir kolektīvā muzicēšana un akordeonistu orķestris. Skolotājas lielākais talants ir paplašināt orķestri ar absolventiem, kā piemēru minot- ja akordeonu nodaļā ir 10 audzēkņu, tad akordeonistu orķestra koncertos vienmēr būs 15.  

Skolas direktore atzīmēja, ka skolas vēstures grāmatā ir ierakstītas daudzas skaistas tradīcijas un viena no tradīcijām-ilgdzīvotājām ir akordeonistu festivāli un draudzības festivāli, tāpēc paldies tika teikts visām skolām, kuras radīja kopā būšanas prieku un kuplināja svētku koncertu: draugiem no Ventspils, Kuldīgas, Rojas, Valdemārpils, Talsiem un Tukuma.

“Ir svarīgi noturēt to mirkli, kad skaņa par mūziku top un nepalaist garām to brīdi, kad mūzika dvēseli skar, un cilvēks par mūziķi kļūst.”- jubilāriem svētkos vēlēja Ventspils Mūzikas skolas kolektīvs. Vēlam skolai skanīgus, radošus un iedvesmas bagātus turpmākos gadus!

back to top