pavasara-foto-majas-lapai6mazs.jpg
dzīvo ar garšu!
  • Latviski
  • English
Lapas karte
AA+A++
A AAA
PASĀKUMU KALENDĀRS

Apskatīti pilsētas krāšņākie balkoni, sakoptākās privātmājas un darbīgākā organizācija

24.07.2020

dsc_0278.jpgNo Kandavas pilsētas konkursam “Diženi Kandavas novadā 2020” pieteikti septiņi dalībnieki, kurus 24.jūlijā žūrijas komisija devās apsekot.

Tika vērtēti trīs pilsētas daudzdzīvokļu namu krāšņākie balkoni- Lielā iela 14 (Kristīne Endzele), Kūrorta 2 (Ilona un Žanis Logini), kā arī daudzdzīvokļu nama “Saulītes” balkoni.

Lielās ielas 14, Kandavā ziedošo balkonu konkursam pieteica vērīgie kandavnieki, jo šī vecpilsētas nama krāšņums gadu no gada priecē ne vien vietējos iedzīvotājus, bet arī pilsētas viesus. Par balkona izdaiļošanu jau desmit gadus rūpējas kandavniece Kristīne Endzele. Iepriekš šeit saimniekoja viņas mamma un arī tad balkons ik gadu bija vienos ziedos. Galvenie Kristīnes palīgi ir ģimene, jo īpaši dēls Ralfs, kurš ar prieku iesaistās dārza darbos, nesot no avotiņa ūdeni. Kristīne “uzņēmusies rūpi” ne tikai par balkonu, bet arī par ziedu dobi sētas pusē- tulpju, saulespuķu, pujeņu un citu ziedu krāšņums priecē ikvienu garāmgājēju.

 Puķu dobes un krāšņiem ziediem dekorētie balkoni ir viena no skaistākajām rotām, kas ar savu krāšņumu priecē daudzstāvu nama Kūrorta ielā 2, Kandavā iedzīvotājus un garāmgājējus. Par katras dobes ziedu daudzveidību ir savi atbildīgie- vienā mājas galā par to rūpējas Ilona Logina, bet otrā- viņas brāļa sieva Lienīte. Ilona stāsta, ka, begonijas, kas rotā balkonu, rudenī pēc nosalšanas, tiek novietotas pieliekamajā, pārziemošanai. Tā gadu no gada, pārziemojušajām begonijām pievienojas arī jaunas- tās pērk ne vien Ilona pati, bet saņem dāvanā no darba kolēģiem, kuri pamanījuši Ilonas aizraušanos ar ziediem.

Žūrijas komisiju sagaida Uldis Šnikvalds, kurš pastāsta par saimniekošanu daudzdzīvokļu mājā “Saulītes” un izrāda tās apkārtni. Uldis saka, ka šeit ir sava saimniecība- mājai ir sava atsevišķa apkure, ar kuru visi ir apmierināti un ir nosiltināti mājas pamati. Lēnām un pamazām mājas iedzīvotāji strādā pie nama uzlabošanas darbiem. “Saulītēs” šobrīd brīvu dzīvokļu nav, visiem ir īpašnieki- ir kas paši dzīvo, ir kas izīrē. Mājas balkoni tiek rotāti ne vien vasarā, kad tie ir pilni ar krāšņiem ziediem, bet arī ziemā, kad tie izdekorēti ar Ziemassvētku gaismas virtenēm. Lai nama iedzīvotājiem būtu vieta, kur sēt, stādīt un garšaugus audzēt, pie daudzdzīvokļu mājas esošais zemes gabals ir sadalīts ap 20 mazdārziņos.

Žūrija viesojās arī Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā, kas pieteikts nominācijā “Darbīgākā organizācija” un tikās ar trīs ģimenēm, kuru iekoptie īpašumi pretendē uz nomināciju “2020. gada sakoptākā privātmāja”- Laila un Uldis Goldbergi (Sēravotu iela 7), Inese un Edvīns Surgofti (Uzvaras iela 10), kā arī Rudīte un Arvis Enģeļi (Uzvaras iela 16).

Kandavā, Uzvaras ielā 16 jau desmit gadus saimnieko Rudīte un Arvis Enģeļi. Konkursam viņus pieteica dēla draugi un, sagaidot žūrijas komisiju, Rudīte saka: “Plāni mums lieli, bet viss top lēnu un pamatīgi, darba jau vēl te ļoti daudz”. Saimniece stāsta, ka, lai gan abiem gaumes atšķiras, dārza dizainu veido vīrs Arvis. “Viņš sēj un stāda, es tikai tā ravētāja”, saka Rudīte, piebilstot, ka arī ideja starp dienlilijām iestādīt ķirbi, pieder vīram. Dārzā padomāts par visu- ir skaistas ziedu dobes, ir siltumnīca dārza veltēm, kā arī iekārtota vieta vasaras atpūtai. “Mana vājība ir rozes un lilijas, savukārt, vīrs ar mazdēlu burtiski dzīvo siltumnīcā, tā ir vīru lieta,” stāsta Rudīte. Puķu dobe visu vasaru ir ziedos- kad vieni nozied, tad plaukst jau nākamie. Tas tāpēc, ka dobē atrodamas pat 30 dažādas ziedu šķirnes.

Ineses un Edvīna īpašums Kandavā Uzvaras ielā 10, šeit pavadīto divdesmit piecu gadu laikā, ir piedzīvojis grandiozas pārmaiņas. “Pirms divdesmit pieciem gadiem, kad nopirkām šo īpašumu, te bija mājas pamati, un visapkārt dubļu lauks. Tas bija aprīlis, viss slapjš, pārvietojāmies pa laipiņām. Visu cēlām un būvējām paši. Zeme ir mālaina un smaga. Bijām jauni, kad uzsākām te dzīvot - mums bija 33 gadi. Pēc tik ilga laika uzskatām šīs par dzimtas mājām, te viss ir izlolots un savs. Šobrīd mums diviem māja ir daudz par lielu, bet ceram, ka ar laiku te nāks dzīvot, ja ne bērni, tad mazbērni”, stāsta Inese.

“Sākumā dārzā iestādījām 12 ābeles, vēlāk sapratām, ka tik daudz ābeļu mums nevajadzēs- rakām ārā”, atceras Edvīns. “Dārzs iekārtots ar pašu spēkiem un pēc pašu ieskatiem. Tās idejas jau nāca tikai ar laiku. Sākumā nopirku divus krūmus- katru iestādīju savā dārza stūrī”, turpina Inese.

Īpašuma kopējā platība ir 1800 kvadrātmetri, tajā ir krāšņas ziedu dobes, rotaļu zona mazbērniem ar Edvīna pašbūvētu namiņu, kā arī atpūtas vieta. Savulaik dārza teritoriju rotāja pašu izraksts baseins, bet mazbērnu drošības dēļ tas ticis aizbērts.


Laila un Uldis Goldbergi uz īpašumu Sēravotu ielā 7, Kandavā pārvācās 1997.gadā. Pašiem būvējot dzīvojamo māju, ģimene desmit gadus dzīvoja saimniecības jeb vasaras mājā, kurā šobrīd dzīvo pāra dēls.

Saimniece Laila stāsta, ka dārza iekārtošanā nekādi daiļdārzniecības principi nav ievēroti, viss tiek iekārtots, vadoties pēc izjūtām, savam priekam un patikšanai. Ir ziedu un dārzeņu dobes, augļu un ogu dārzs: āboli,  avenes, jāņogas un upenes- tā, lai acīm skaisti un vēderam arī tiek prieks. Šogad stādītās krūmmellenes jau pirmajā gadā ražo lielas, skaistas ogas.

Laila un Uldis ir vecvecāki pieciem mazbērniem. “Kopš mums ir mazbērni, vīrs viņiem par prieku katru gadu no koka izgatavo vienu zaķi uz Lieldienām. Pēc zaķu skaita, kas izlikti mājas priekšā, var pateikt, cik gadu mazbērniem”, saka Laila. Uldis ir labs amatnieks, mājās un dārzā redzamais ir viņa roku darbs, arī koka krēsli mājas priekšā, kur vasaras vakaros baudīt saulrietus un vienam otra sabiedrību.


Kandavas Lauksaimniecības tehnikums var lepoties ar šogad atklāto atjaunoto sporta stadionu un dienesta viesnīcu, kas realizēti tehnikuma modernizācijas projektā.

1956. gadā uzceltā Kandavas sporta kompleksa rekonstrukcijas darbi tika uzsākti 2018. gadā un pabeigti 2020.gadā. Veco vieglatlētikas skrejceliņa gumiju vietā tagad ir jauns, moderns segums, pārbūvēti basketbola un volejbola laukumi, atjaunots futbola segums. Pie basketbola un volejbola kortiem nomainīti arī soliņi.

Līdzās sporta stadiona un dienesta viesnīcas pārbūvei, īstenots Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma mācību aprīkojuma modernizācijas projekts. Projekta ietvaros „Lauksaimniecības tehnika” un „Autotransports” profesionālo izglītības programmu īstenošanai, nodrošināti moderni un mūsdienīgi mācību līdzekļi. Dabaszinātņu un vispārējās vidējās izglītības programmu īstenošanas telpas aprīkotas ar mēbelēm un informācijas un komunikāciju tehnoloģijām. Lai īstenotu profesionālās izglītības kompetences centra funkcijas pieaugušo tālākizglītībā, iegādāts bibliotēkas un semināru zāles aprīkojums.


back to top