pavasara-foto-majas-lapai11mazs.jpg
dzīvo ar garšu!
  • Latviski
  • English
Lapas karte
AA+A++
A AAA
PASĀKUMU KALENDĀRS

Kandavas novada svētkus ievada konference un vakarēšana Promenādē

27.05.2016 18:00

dsc08755.jpgŠogad Kandavas novada svētkus aizsāka zinātniskā konference "Saviesīgā dzīve un izklaides hercoga Jēkaba laikā" un izstādes "Kurzemes un Zemgales hercogs Jēkabs un viņa laikmets" atklāšana Kandavas novada muzejā 27. maija vakarā.

Interesi par vēsturi visefektīvāk spēj raisīt ziņas par ikdienas dzīvi senatnē, tādēļ šogad konference tika veltīta saviesīgajai dzīvei un izklaidēm slavenākā Kurzemes hercoga Jēkaba Ketlera (1610 – 1681) laikā. Latvijas vēstures institūta vadošā pētniece un LVVA arhīviste, Dr. hist. Mārīte Jakovļeva sniedza ieskatu Kurzemes hercogu galma sadzīvē, bet Kandavas novada muzeja vēsturnieks Agris Dzenis iepazīstināja ar uguņošanas mākslu 17. gadsimtā, kā arī galda kultūru un ēdieniem hercoga Jēkaba laikā.

Tieši Kandavā tika atklāta Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīva jaunā izstāde ”Kurzemes un Zemgales hercogs Jēkabs (1610-1681) un viņa laikmets”. Bagātīgais vēstures liecību krājums ļauj ne vien izsekot dažādām hercoga Jēkaba kā valdnieka darbības jomām, bet arī sniegt ieskatu hercoga ģimenes dzīvē un atsegt dažus viņa personības aspektus. Izstādē skenētā formā tiek rādīti gan zinātniskajā apritē jau iekļuvuši avoti, piemēram, vairāki hercoga Jēkaba noslēgti starptautiskie līgumi, gan arī vērtīgi jaunatradumi, kas ļauj noskaidrot atsevišķus līdz šim nezināmus vēstures faktus. To vidū var minēt dokumentus, kas apliecina, ka savus pirmos kuģus hercogs Jēkabs uzbūvēja Liepājā. Savukārt 1654. gadā kurzemnieku ekspedīcijas laikā tapusī Tobāgo salas karte un Gambijā Sv. Andreja salā esošā hercoga Jēkaba forta plāni un skices no 17. gadsimta vidus pieskaitāmi pie pasaules nozīmes vēstures avotiem.

Ar izstādi un tās veidošanas darbu apmeklētājus iepazīstināja M. Jakovļeva. Izstāde Kandavas novada muzejā būs aplūkojama līdz jūnija beigām.

21:30 svētki turpinājās pilsētas Promenādē ar sitamo instrumentu "Perpetuum Ritmico" koncertprogrammu " Vasks un uguns" , Hercoga Jēkaba laika ugunsmašīnas paraugdemonstrējumiem, brīvdabas kinoseansu " Melnā vēža spīlēs" un vakarēšanu krodziņā.

Kandavas novada svētkus ievadīja zinātniskā konference " Kurzemes un Zemgales hercogs Jēkabs un viņa laikmets" Izstāde " Kurzemes un Zemgales hercogs Jēkabs un viņa laikmets" Konferenci atklāja Latvijas Nacionālā arhīva direktore Maija Sprūdža Ieskatīties Kurzemes hercogu galma sadzīvē 17.gadsimtā ļāva Dr.hist. Mārītes Jakovļevas lekcija Muzeja vēsturnieks Agris Dzenis iepazīstināja ar uguņošanas mākslu Eiropā 17.gadsimtā Agris Dzenis stāsta par ēdienreizēm hercoga Jēkaba galmā Koncertprogrammai " Vasks un uguns" Promenādē gatavojas sitamo instrumentu kvartets " Perpetuum Ritmico" Viesi no Igaunijas Saku municipalitātes un Moldovas Ghelauza pašvaldības
back to top