vejsparns.jpg
dzīvo ar garšu!
  • Latviski
  • English
Lapas karte
AA+A++
A AAA
PASĀKUMU KALENDĀRS

Kurzemes cietokšņa muzejs Zantē atzīmē divdesmit gadu jubileju

18.06.2016 18:00

18.jūnijā Kurzemes cietokšņa muzejs Zantē atzīmēja savas dibināšanas divdesmito gadskārtu. 

Kurzemes cietokšņa muzejs ir militārajai vēsturei veltīts muzejs, kas savu darbību uzsāka 1996. gadā un tā izveidotājs un vadītājs ir Ilgvars Brucis.

Jubilejas reizē sveikt Ilgvaru Bruci bija ieradušies daudz viesu un interesentu no dažādām Latvijās malām. Svētku torti ar laba vēlējumiem turpmākajā darbībā bija atvedis Kandavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Alfreds Ķieģelis un domes izpilddirektors Egils Dude. Jubilāru sveica Kandavas novada muzeja un Tūrisma informācijas centra pārstāvji, Zantes pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Kālis, Saeimas deputāts no  Nacionālās apvienības Imants Parādnieks un daudzi citi apsveicēji. Mācītājs Mārtiņš Burke- Burkevics kā dāvanu bija atvedis mūzikas grupu- vīru kopu “Vilki”. Viņi sniedza koncertu, kas dziļi aizskāra un emocionāli uzrunāja visus klātesošos.

Kurzemes cietokšņa muzeja pastāvīgā ekspozīcija galvenokārt stāsta par Otro pasaules karu un notikumiem Kurzemē 1944. un 1945. gadā.

  1945. gada maijā Plāņu muižas apkārtnē notika vienas no pēdējām kaujām II pasaules karā Kurzemes cietoksnī. Par karadarbības norisi Kurzemes cietoksnī un tālākajiem latviešu karavīru likteņiem bagātīgi un saistoši stāsta muzeja ekspozīcija, jāpiebilst, ka Zantes muzejs ir vienīgais Kurzemes cietoksnim veltītais muzejs Latvijā, tur var iepazīties ar priekšmetu kolekcijām sākot no akmens laikmeta līdz mūsu dienām. Savukārt, brīvdabas ekspozīcijā var izstaigāt un apskatīt restaurētos tā laika ierakumus, bunkurus un smago kara tehniku.

2008. gada septembrī muzejs tika iekļauts Eiropas kultūras mantojuma sarakstā un ieguva Eiropas kultūras mantojuma karogu.

back to top