pavasara-foto-majas-lapai9mazs.jpg
dzīvo ar garšu!
  • Latviski
  • English
Lapas karte
AA+A++
A AAA
PASĀKUMU KALENDĀRS

Kandavas novadā piemin Komunistiskā genocīda upurus

25.03.2017

img_6215.jpg25. martā Kandavas novadā notika vairāki Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai veltīti pasākumi. 

Dienas ieskaņā Kandavas novada muzejā uz izstādes "Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tāss" atklāšanu pulcējās gan novada represēto apvienības biedri, gan viņu tuvinieki, novada vadības pārstāvji un citi interesenti. Pasākumu atklāja muzeja vadītāja Sarma Anģēna, aicinot apskatīt šo unikālo izstādi, kas izveidota 2010. gadā ar Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes atbalstu un kuras atklāšana notikusi Eiropas parlamenta ēkā Briselē 2011. gada 14. jūnijā. Kopš tā laika izstāde bijusi apskatāma Beļģijā, Latvijā, un arī Kanādā, Igaunijā, Somijā, Krievijā, Čehijā un Īrijā un to redzējuši vismaz 9040 cilvēki. Izstādē apkopota informācija un vizuālais materiāls par cilvēkiem, kurus represējušas padomju varas iestādes laikā no 1941. līdz 1949. gadam, to vidū Tukuma advokāta Kārļa Roberta Kalevica un Tumes pagasta lauksaimnieka Friča Meldera ģimenes. 

Sanākušos uzrunāja novada domes priekšsēdētājs Alfreds Ķieģelis, sakot ka šajā izstādē apskatāmi ne tikai atsevišķu cilvēku likteņi, bet visas mūsu latviešu tautas liktenis. "Reti Latvijā var atrast ģimeni, kura nebūtu saistīta ar deportācijām, ja ne paši, tad cietuši radi, draugi, kaimiņi. Šeit izstādē bērni un jaunieši var nākt mācīties savas tautas vēsturi." 

 Pēc izstādes atklāšanas visi sanākušie devās uz Kandavas staciju, kur notika piemiņas brīdis un ziedu nolikšana pie Represēto akmens. Kā vienmēr šajā brīdī, garām piemiņas vietai aizdārdēja garš preču vilciena sastāvs, atkal atgādinot par to skaudro dienu pirms 68 gadiem.

Pēc tam pasākuma dalībnieki nolika ziedus Represēto piemiņas vietā Kandavā un noslēguma devās un Kandavas evanģēliski luterisko baznīcu, kur notika aizlūgums par genocīdā cietušajiem novadniekiem.


 

back to top