pavasara-foto-majas-lapai6mazs.jpg
dzīvo ar garšu!
  • Latviski
  • English
Lapas karte
AA+A++
A AAA
PASĀKUMU KALENDĀRS

Ar pirmo koncertu tiek atklāti II Vēsturisko ērģeļu svētki Kandavā

25.05.2018 19:00

a2_kandava_labots_1.jpg25.maijā plkst. 19:00 Kandavas Luterāņu baznīcā II Vēsturisko ērģeļu svētki- koncerts "Manas saules dziesmas", kurā klausītājus sagaida īpaša programma- tiks atskaņoti tradicionālie dziedājumi, kā arī latviešu komponistu radīti skaņdarbi ērģelēm, koklei un etnobalsij.

Pirms koncerta ērģelniece Ilona Birģele klausītājus iepazīstinās ar Kandavas un Latvijas vēsturiskajām ērģelēm. Noslēgumā publikai būs iespēja apskatīt instrumentu tuvplānā, uzkāpjot „ērģeļu luktā” un ieklausīties ērģeļu reģistru demonstrējumos.

Tiek apzināti Latvijas vēsturiskie dārgumi un Latvijas simtgadi svinot, ērģelniece Ilona Birģele kopā ar mūziķēm Andu Eglīti un Birutu Ozoliņu ieskandinās vienas no lielākajām C.Hermann 1864.gadā būvētajām ērģelēm, kuras 1936.gadā ar 3 reģistriem papildinājis J.Jauģiets.Ērģelēm vienīgais līdz šim zināmais Liepājas arhitekta Heinrich Zeh (+1867) veidotais prospekts. Ērģeles restaurētas 2008. gadā, ko veica Ugāles ērģeļbūves darbnīca.  “Manas Saules Dziesmas” ir mūziķu apvienības trešā koncertprogramma.

Vienkārša tautas dziesma, ko turpina akadēmiskās kokles filigrānā improvizācija un  ērģeļu  ganu stabule,  dūdu burdons, arvien papildinot un iekrāsojot muzikālā tēla saturu no trauslas latviskas ainavas līdz majestātiskai, spēcīga garīguma apdvestai līksmībai. Šķietami neiespējami tiks apvienoti skaņas, krāsas un  tembri – ērģelēm, koklei un balsij savijoties vienā veselumā.

Šogad projektam ir īpašs mērķis. Latvijas ērģelnieki un ērģeļu draugi vēlas palīdzēt Liepājas Svētās Annas baznīcas ērģelēm (1913), tādēļ projekta ietvaros tiks vākti ziedojumi šī instrumenta atjaunošanai. Šobrīd ērģeles jau vairākus gadu desmitus ir kritiskā stāvoklī, un tām ir nepieciešama steidzami restaurācijas darbi. Vēsturiskais instruments ir īpašs, jo ir trešais  lielākais vēsturiskais stabuļu instruments Latvijā. Ērģeles ar 56 reģistriem ir uzbūvējusi slavenā E.F.Walcker&co ērģeļbūves firma (šo meistaru ērģeles skan Rīgas Doma baznīcā!) Savulaik Liepājas Sv.Annas baznīcā notika aktīva koncertdarbība, kuras aizsācējs ir izcilais latviešu komponists Alfrēds Kalniņš. Ērģeles ir īpašas, jo tām ir iebūvēts tālskanis (ierīce, ar kuras palīdzību ērģeļu skaņa tiek aizvadīta līdz altārim). Baltijā ir tikai divi šāda tipa instrumenti ,un abi ir uzbūvēti Latvijā – Liepājā un Slokā.

 

Projektu atbalsta Valsts Kutūrkapitāla fonds, Kandavas dome un Kandavas ev.lut.draudze.

Ieeja par ziedojumiem Liepājas Sv.Annas baznīcas ērģelēm.

Vēsturisko ērģeļu svētku mērķis ir aktualizēt un pievērst sabiedrības uzmanību Latvijas izcilākajām vēsturiskajām ērģelēm, par kurām sabiedrībai ir maz zināms. Ir būtiski atklāt Latvijas iedzīvotājiem un ārvalstu viesiem, kāds neizmērojams vēsturiskais mantojums ir dzimtajā dievnamā, kas ir novērtējams ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas kontekstā, tādēļ ikkatrs tiek aicināts apceļot Latvijas novadus, klausoties un salīdzinot vēsturisko instrumentu skanējumu, tā apzinot mūsu valsts kultūrvēsturisko lepnumu.

Projektā ietvertās ērģeles ir izvēlētas apzināti, rūpīgi izvērtējot to unikalitāti un nozīmīgumu Latvijas Valsts kultūrvēsturiskajā aspektā. Ir izraudzīti vadošo ērģeļbūves firmu un meistaru instrumenti – F.F.Walcker&co, Wihelms Zauers, Emils Martins,Kārlis Hermanis, Jēkabs Jauģietis, Roberts Knaufs, Brāļi Blombergi.

 

 Šogad Latvijas simtgades programmas ietvaros koncerti notiks:

   2018.gada 25. maijā plkst. 19.00- Kandavas luterāņu baznīcā, koncerts „Manas Saules dziesmas” (Ilona Birģele, Anda Eglīte, Biruta Ozoliņa)                    28.jūlijā - Neretas luterāņu baznīcā (Diāna Jaunzeme – Portnaja/ērģeles, jauktais koris Nirica)                    4.augustā  - Viļakas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcā (Gijs van Schoonhoven,ērģeles, Holande)                    11.augustā - Velēnas luterāņu baznīcā(Diāna Jaunzeme  - Portnaja, ērģeles, Guntars Gritāns/flauta, Lizuma jauktais koris )                    25.augustā - Kuldīgas Svētās Katrīnas luterāņu baznīcā (Jānis Pelše/ērģeles, kamerkoris Rāte)                    14.septembrī  - Liepājas Sv. Jāzepa katedrālē (Ilona Birģele/ērģeles, Evita Zālīte/soprāns, Artis Gāga/saksofons)                    14.oktobrī  - Maratonkoncerts Rīgas Doma katedrālē (piedalās Latvijas ērģelnieki). Būs apskatāma bērnu un  jauniešu zīmējumu izstāde “Mana ērģeļu zeme’’, kas tapusi sadarbībā ar Latvijas mākslas skolām 2017.gadā. Izstāžu veidošanā ņēma dalību vismaz 200 bērni un jaunieši.

back to top