vejsparns.jpg
dzīvo ar garšu!
  • Latviski
  • English
Lapas karte
AA+A++
A AAA
PASĀKUMU KALENDĀRS

14.jūnija piemiņas pasākumi Kandavā un Kandavas stacijā

14.06.2019 14:30

dsc_0053.jpg14.jūnijā Latvijā un arī Kandavas novadā ar atceres un piemiņas pasākumiem pieminēja 1941.gada Padomju Savienības masveida deportācijas, kurās cieta vairāk nekā 15 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.

 1941. gada naktī no 13. uz 14. jūniju notika Latvijas iedzīvotāju masveida izvešana uz PSRS Sibīrijas, Tālo Austrumu un Tālo Ziemeļu apgabaliem. Deportācija vairāk tika orientēta uz inteliģences iznīcināšanu. Atlasīja redzamākos cilvēkus pagastā, bija arī ierēdņi, advokāti. Pieminot 1941.gada 14.jūnija represijās cietušos novada iedzīvotājus, šajā dienā notika piemiņas brīži Kandavas stacijā, Kandavā pie Represēto akmens un arī Matkules pagastā.

“Latviešu tautai un mūsu brāļu tautām viens no pagājušā gadsimta drūmākajiem periodiem bija deportāciju laiks. Šķiet maz ir tādu notikumu, kas būtu atstājuši tik lielu ietekmi uz mūsu tautu nacionālo apziņu, kā 1941. gada 14.jūnija un 1949. gada 25.marta deportācijas. Vēl krietnu laiku pēc 1949.gada pa vienam, un pa ģimenēm nezināmā virzienā uz Krievijas plašajām ārēm tika izvesti cilvēki. Dažās dienās tika iznīcināta visa Latvijas elite, kas izveidojusies nedaudz ilgāk kā 20 valsts neatkarības gados.

Tā sāpe sirdī ir ģimenēm, kurām pāri pārgāja izsūtījuma vilnis un neaizmirstamā vilcienu ritošā sastāva griezīgā skaņa, kura no jūsu atmiņām noteikti neizgaisīs nekad. Cerēsim, ka paaudze, kuru deportācijas nav skārušas, sargās mūsu zemi, lai neatkārtotos šāda traģēdija, lai nebūtu lielo sāpju, lai augtu gudri bērni, lai valdība būtu apzinīga un, lai mēs visi varētu sadzīvot mierā un saticībā. Nekritīsim pesimismā, domāsim par nākotni ar gaišām domām, ar gaišām sirdīm, paturot atmiņā šo dienu notikumus”- klātesošos uzrunāja Kandavas novada domes priekšsēdētāja Inga Priede.

Dienas noslēgumā visi pulcējās pie represēto Pīternieku ģimenes Cēres pagastā, lai dalītos atmiņās un kopā padziedātu, sirdi veldzējot. Domes priekšsēdētāja Inga Priede sacīja lielu paldies Pīternieku ģimenei par laipno uzņemšanu un visiem represētajiem par atsaucību, piedaloties atceres pasākumos.

No Kandavas puses uz Sibīriju tika izsūtīti 134 cilvēki, no kuriem mājās neatgriezās 64. Šobrīd mūsu vidū ir palikuši pieci Sibīrijas bērni: Lea Hofmane, Atis Ozols, Inese Šenberga, Dzintra Veispale un Pēteris Briedis. P. Briedis 14.jūnijā viesojās Rīgas pilī pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, kur notika konference 1941. gadā uz Sibīriju aizvestajiem un Sibīrijā dzimušajiem bērniem, kā arī represēto organizāciju pārstāvjiem no visas Latvijas. Rīgas pilī, pieminot 78. gadadienu, kad uz Sibīriju tika aizvesti gandrīz 4000 Latvijas bērnu, tika rīkots koncerts un konference "Aizvestajiem". Uzrunas teica Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, veselības ministre Ilze Viņķele un citi. 

back to top