Pašu gatavoti pārtikas krājumi ziemai25.08.2020
Kandavas novada iespēju fonds Borisa un Ināras Teterevu fonda projektu programmas “ Pats savam saimes galdam” ietvaros organizēja informatīvi izglītojošās aktivitātes projekta „Dari, baudi, dalies Kandavas novadā 2020” dalībniekiem.
Projekta dalībniekiem tika piedāvātas praktiskās nodarbības dārzeņu un augļu sagatavošanai ziemas krājumiem. Nodarbības vadīja profesionāla pavāre Sandra Ezeriņa.
Tikšanās ar projekta dalībniekiem no Kandavas un Cēres notika 19.augustā Kandavas novada Amatniecības centrā.
Tajā pašā dienā Zemītes Tautas namā tikās projekta dalībnieki no Zemītes un Matkules, bet 28.augustā Zantes kultūras namā tikās projekta dalībnieki no Zantes un Vānes.
Nodarbība sadalītas trīs norises vietās, lai būtu vieglāk dalībniekiem līdzdarboties notiekošajā un labāk varētu ievērot valstī noteiktos distancēšanās ierobežojumus.
Kandavā gatavojām “Tomātu marmelādi ar čillī pipariem” un “Kabaču- ābolu ievārījumu ar piparmētrām”. Abas receptes pārsteidza ar savu vienkāršību un sastāvdaļu pieejamību, bet īstais pārsteigums bija tas, ka gan tomātu marmelāde, gan kabaču –ābolu ievārījums bija garšīgs ēdot ar baltmaizi un ar gaļas maizi. Pielietojums- gan saldajam ēdienam kā kārums, gan kā piedeva gaļas ēdienam- vienkārši un eleganti!
Zemītē tika piedāvāts apgūt gatavošanas knifus “ Kabaču- ingvera džemam” un “Bumbieru čatnijam”. Atkal izmantojot vienkāršas un pieejamas izejvielas tika radītas garšu bagātībā izaicinošas ēdienu piedevas. Džemu droši varēja ēst ar baltmaizi, bet čatnijam ideāli piederētos siers vai gaļas ēdiens.
Sarunās dalībnieces dalījās savā pieredzē gan krājumu gatavošanā un populārākajās receptēs, gan dārzeņu audzēšanas knifos un kaitēkļu apkarošanas pieredzē. Dalībnieces no Matkules uz nodarbību Zemītē bija paņēmušas līdzi degustācijai pāris burciņas ar saviem, jau sagatavotajiem krājumiem.
Pēdējās divas receptes, tika izmēģinātas Zantes nodarbībā.
Ja nu kādam rodas interese par receptēm, piedāvājam tās izmēģināšanai:
“Tomātu marmelāde ar čillī pipariem”
Nepieciešams: 1 kg gatavi tomāti, 1 čillī pipars, 1 kg ievārījuma cukura, 5 gb krustnagliņas, 1 tējkarote vaniļas cukura
Gatavošana: tomātus blanšē un novelk miziņu, sagriež kubiņos, čillī piparam izņem sēkliņas un smalki sakapā, abas sastāvdaļas liek katlā, pievieno ievārījuma cukura kg un vāra līdz viendabīgai konsistencei. Tad pievieno vaniļas cukuru un pavāra vēl 15 minūtes. Gatavo produkciju liek sterilās burciņās, aizvāko un uz galda sasedz ar dvieļiem lai vēl pasilst, kamēr burciņas ir dabiskā ceļā atdzisušas ( parasti tas ilgst ap 12 stundām).
“Kabaču- ābolu ievārījumu ar piparmētrām”
Nepieciešams: 600 grami kabači, 400 grami āboli, 2 ēdamkarotes cukurs, 500 grami ievārījuma cukurs, 1 gb citrons, piparmētras.
Gatavošana: citronu sagriež šķēlītēs un apber ar 2 ēdamkarotēm cukura, nomizo ābolus izņem serdes un sagriež gabaliņos. Ābolu gabaliņus liek katlā, pievieno sagrieztās citrona šķēlītes un samaisa, mazliet atstāj savilkties- tas nepieciešams lai āboli nepaliktu brūni, bet saglabātu balto krāsu. Nomizo cukini ( kabaci), izņem sēklas un sagriež mazos gabaliņos ( kubiņos). No āboliem izlasa citrona šķēlītes un liek karsēt 10 minūtes, pēc tam āboliem pievieno sagriezto kabaci un piparmētras lapiņas. Turpina vērīt 10 minūtes. Protams maisa lai nepievārās! Tad pievieno ievārījumu cukuru un turpina maisot vārīt 5 minūtes. Liek sterilās burciņās, tās aizvāko un patur ar vāku uz leju 10 minūtes. Tad burciņas apvērš atpakaļ uz dibena, atdzesē un glabā vēsā vietā.
“ Kabaču- ingvera džems”
Nepieciešams: 1 kg kabacis, 2 citroni, 40 grami ingvers, 800 grami ievārījuma cukurs.
Gatavošana: Kabačus nomizo, izņem sēklas un sagriež kubiņos. Citronus nomizo un izspiež sulu. Kabačus liek katlā, pievieno 2 ēdamkarotes citronu sulu un 2 ēdamkarotes ūdens, vāra kamēr kabači kļūst caurspīdīgi. Tad pievieno atlikušo citrona sulu, sarīvēto ingveru, ievārījuma cukuru un sarīvētu dzelteno daļu no citrona miziņas. Turpina vārīt kamēr kabači izšķīst. (Galvenais nedrīkst pievienot citrona balto mizas daļiņu, jo tā dara garšu rūgtu!!) gatavo džemu liek sterilās, izkarsētās burciņās, aizvāko un tura vēsumā.
“Bumbieru čatnijs”
Nepieciešams: 500 grami bumbieri, 100 grami rozīnes, 30ml eļļa, 200 gr ābolu etiķis, 1 ēdamkarote rīvēts ingvers, 0,05 grami brūnais cukurs, ½ muskatrieksts, šķipsniņa rozmarīns ( muskatrieksta un rozmarīna daudzumu izvērtē pats gatavotājs, jo var likt mazdrusciņ, var vairāk, kā kuram garšo...)
Gatavošana: Bumbieri nomizo, izņem serdi un sagriež mazos gabaliņos. Brūno cukuru samaisa ar rozīnēm un rozmarīnu un karsē maisot dažas minūtes, tad pievieno ābolu etiķi un mazliet pavāra (2-3 minūtes). Tad pievieno bumbieri, eļļu, ingveru un muskatriekstu. Vāra, kamēr bumbieris izšķīst. Ja vēlas var vēl pievienot šķipsniņu sāli un ābolu etiķi, ja prasās pēc garšas. Gatavo čatniju pilda sterilās, izkarsētās burciņās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā. Labi garšo ar sieru, maizes grauzdiņiem, ceptu vai grilētu gaļu.
„Kabaču un ananāsu ievārījums”
Nepieciešams: 500g kabacis, 500g ananāss (var būt konservēts vai svaigais),500g ievārījuma cukurs, 1 citrons.
Gatavošana: Ananāsu notīra vai, ja konservēts, tad izņem no sīrupa, sagriež gabaliņos. Kabaci notīra, izņem sēklas, sagriež kubiņos. Katlā liek ananāsa gabaliņus un uzspiež citrona sulu. Vāra 15 minūtes. Tad pievieno kabaci un ievārījuma cukuru, pierīvē citrona miziņu. Turpina vārīt 5 minūtes. Gatavo ievārījumu liek sterilās, izkarsētās burciņās, aizvāko un tura vēsumā.
„Sarkano sīpolu marmelāde”
Nepieciešams: 600g sarkanie sīpoli, 2 ēdamkarotes olīveļļa, 150 g brūnais cukurs (var arī parasto cukuru) , 150g ābolu etiķis, 100g balzamiko mērce, ½ tējkarote sāls.
Gatavošana: Sīpolus nomizo, sasmalcina, pievieno cukuru, eļļu un liek cepties. Cep 5 minūtes. Pieliek klāt balzamiko. Turpina vārīt, kamēr iegūst viendabīgu masu. Gatavo marmelādi liek sterilās, izkarsētās burciņās, aizvāko un tur vēsumā.
Projekta koordinatore Ērodeja Kirillova