pavasara-foto-majas-lapai8mazs.jpg
dzīvo ar garšu!
  • Latviski
  • English
Lapas karte
AA+A++
A AAA
PASĀKUMU KALENDĀRS

Tukuma novada vadība un iedzīvotāji diskutē par aktualitātēm Vānes pagastā

05.03.2024 18:00 - 20:00

dsc0053.jpg5. martā Vānes kultūras namā notika šī gada pirmā Vānes pagasta iedzīvotāju konsultatīvās padomes sēde, kas šoreiz norisinājās paplašinātā sastāvā. Vānes pagasta iedzīvotāju konsultatīvās padomes locekļi un pagasta iedzīvotāji izmantoja iespēju uzdot pašvaldības vadībai sev interesējošos jautājumus un izteikt ierosinājumus.

Padomes sēdē piedalījās Tukuma novada domes priekšsēdētāja vietniece sociālās politikas jautājumos Inga Priede, domes izpilddirektors Ivars Liepiņš, viņa vietnieks attīstības plānošanas un nekustamā īpašuma jautājumos Egīls Dude, domes deputāts Mārtiņš Limanskis, Kandavas un pagastu apvienības vadītājs Jānis Mazitāns, Vānes pagasta pārvaldniece Signija Tauriņa-Alksne, kā arī SIA “Kandavas ceļi” valdes priekšsēdētājs Ivars Marašinskis.

Attēls

Sapulci iesāka pašvaldības izpilddirektors Ivars Liepiņš, pastāstot par nesen apstiprināto 2024. gada budžetu, šī gada prioritātēm un plānotajām investīcijām dažādās nozarēs. 2024. gadā Tukuma novada pašvaldība plāno ieguldīt 6 302 452 EUR vairāk nekā 120 dažādu investīciju projektu realizēšanai. Viens no plānotajiem projektiem ir Vānes pagasta sākumskolas ēkas pārbūves darbi, lai uzlabotu tās tehnisko stāvokli, arhitektonisko izskatu un mainītu telpu lietošanas veidu.

I. Liepiņš klātesošos informēja arī par pašvaldības 2024. gada lielākajiem izaicinājumiem. Šogad pašvaldība turpinās strādāt pie darba efektivizācijas. Pēdējo divu gadu laikā darbinieku skaits pašvaldībā samazināts par 10 %. Tuvākajā laikā plānots ieviest vienotu pārvaldes principu visos novada pagastos. Tāpat plānots turpināt darbu, lai sakārtotu izglītības jomu. Teritorijas attīstībā izaicinājums ir piesaistīt gan Eiropas Savienības finansējumu, gan aizņēmumus dažādu projektu realizācijai. Savukārt sociālajā jomā – izvērtēt sociālos pakalpojumus, lai tos sniegtu precīzāk, izvērtējot pēc vajadzības un neaizmirstot par cilvēkiem, kuriem ir jāpalīdz.

Sapulces dalībniekus iepriecināja ziņa par gaidāmo jauno ģimenes ārsti Vānes pagastā. Jaunā speciāliste Alise Singha sadarbībā ar pašvaldību apzina jaunās prakses iespējamās atrašanās vietas un šogad uzsāks iedzīvotāju pieņemšanu. Plašāka informācija par prakses uzsākšanu un pieņemšanas laikiem sekos. Izpilddirektors pauda prieku, ka, pateicoties oktobra domes sēdē palielinātajam pašvaldības finansiālajam atbalstam jaunas ģimenes ārsta prakses vietas atvēršanai, ir izdevies piesaistīt divus jaunus ģimenes ārstus, kas tuvākajā laikā uzsāks darbu Tukuma novadā.

Karstas diskusijas izraisīja jautājums par pašvaldības un valsts ceļu stāvokli, jo īpaši par autoceļu Vāne–Saldus (V1430), kas ved uz Variebu. Pagasta pārvaldniece informēja, ka par šo jautājumu ir sazinājusies ar VSIA "Latvijas Valsts ceļi" un saņēmusi atbildi, kurā norādīts, ka minētais ceļš ir C kategorijas valsts autoceļš, kurš tiek uzturēts atbilstoši savai uzturēšanas klasei. SIA “Kandavas ceļi” valdes priekšsēdētājs Ivars Marašinskis, kurš Kandavas un pagastu apvienības teritorijā veic ceļu uzturēšanas darbus ziemas periodā, papildināja, ka valsts dotācija un piešķirtie līdzekļi ir nepietiekami ceļu adekvātai uzturēšanai.

Vānes iedzīvotāji bija aktīvi, jautāja un diskutēja par visdažādākajām tēmām - ceļu greiderēšanu un uzturēšanu, skolēnu pārvadājumu maršrutu tīkla pārskatīšanu, pagastu pirmsskolas izglītības iestāžu pārvaldes modeļiem, nesakoptiem privātīpašumiem pagasta centrā, kas ne tikai bojā skatu, bet apdraud iedzīvotāju veselību un citiem aktuāliem jautājumiem.

back to top