pavasara-foto-majas-lapai10mazs.jpg
dzīvo ar garšu!
  • Latviski
  • English
Lapas karte
AA+A++
A AAA
PASĀKUMU KALENDĀRS

Zemītes draudzē viesojas draugi no Svētā Andreja evaņģēliski luteriskās latviešu draudzes Toronto

20.08.2024

whatsapp-image-2024-08-26-at-15-36-56-3.webp20. augustā Zemītes draudze baznīcā uzņēma viesus no Kanādas. Ciemos ieradās Latviešu evaņģēliski luteriskā baznīca Amerikā Jaunatnes nozares ļaudis ar Labdarības projektu, kuru īsteno 2024. gadā “PRIECĪGAS PĒDAS 2”. Ideja par šādu projektu  radās Garezera vasaras vidusskolā 2013. gadā, kad 3. klase izdomāja un realizēja projektu “Priecīgas pēdas” 2014. gada vasarā. Šovasar jaunatnes nozare nolēma īstenot projektu  “Priecīgas pēdas 2”. Projekta mērķis ir atbalstīt bērnus un pieaugušos Latvijā, ieskaitot ukraiņu bērnus ar jauniem un kvalitatīviem apaviem. Līdzekļu vākšana notika ASV un Kanādas latviešu draudzēs un uzrunājot individuālus ziedotājus. Galvenie projekta sponsori bija Daugavas Vanagi Kanādā un Sv. Andreja draudzes Toronto un Palīdzība Latvijai komiteja.  Akcijas rezultātā tika savākti 44 000 dolāri. Projekta komanda Latvijā viesojās no 18. līdz 24. augustam apciemojot 20 vietas piecos Latvijas novados un Rīgā - draudzēs, sociālajos dienestos, pamatskolās, bērnu un ģimeņu atbalsta centros un labdarības organizācijās. Atbalsta programmā, kopumā uz visiem izdales punktiem,  ietilpa 380 jaunu apavu pāri (skriešanas, futbola, ikdienas, izejamie, lietus zābaki) no veikala “Sportland”, Zvaigzne ABC dāvanu kartes un Laimas “Vāverītes” šokolādes konfektes cienastam. Projekta komandā Latvijā bija ieradušies projekta vadītājs mācītājs Dāgs Demandts (CAN-ON), Katrīna Tauriņa (CAN-ON), Laura Legzdiņa (CAN-ON), Lidija Rasa (CAN-ON), Elīna Jaunbērziņa (ASV-WI), Emīlija Jaunbērziņa (ASV-WI), Andris Carr (ASV-WI),  Silvija Birmane (ASV-MN), Krišjānis Zaķis (LV).

Mācītājs Dāgs Demandts stāsta par sevi un savu draudzi ar lielu aizrautību un ticību kalpošanas misijai: “Esmu dzimis Bruklinā, Ņujorkā 1976. gada 15. septembrī, un, kad man bija tikai 3 dienas, mani adoptēja mana māte Māra Valdmanis Demandt. Mani bioloģiskie vecāki ir vācu un basku izcelsmes. Taču mans ceļš veda uz latviešu ģimeni, kur mani audzināja mana māte un viņas māte, mana vecmāmiņa “Mamu”, kā es viņu saucu, un manas vecmāmiņas 3 māsas un luterāņu mācītāja sieva. Es uzaugu Monreālā, pabeidzu Vaterlo luterāņu semināru.  Mans pirmais pilnas slodzes aicinājums bija kalpošana latviešu luterāņu draudzē Mineapolē, kur nokalpoju 8 gadus. Šie 8 gadi bija svētību pilni un veidoja mācītāju un cilvēku, kāds es esmu šodien. Man kā mācītājam ir aizraušanās kalpot tiem, kam tas ir nepieciešams, neatkarīgi no tā, vai tie būtu bāreņi un nabadzībā cietuši bērni Latvijā vai vietējās vajadzības. Esmu vadījis vairākus palīdzības projektus Latvijas evaņģēliski luteriskajai baznīcai Amerikā, kā arī kalpoju baznīcas darbam ar rasistisko vardarbību. Mana sieva Edija ir dzimusi Alūksnē. Apprecējāmies Alūksnes luterāņu baznīcā, gadu dzīvojām Rīgā, tad atgriezāmies Kanādā un pēc tam pārcēlāmies uz Minesotu. Mūsu 3 dēli Roberts, Harijs un Arnolds piedzima Mineapolē. Esmu ļoti pateicīgs, ka Dievs mani ir svētījis ar tik īpašu sievu un māti mūsu bērniem. Sv.Andreja evaņģēliski luteriskā latviešu draudze Toronto  latviešu kopienas vajadzībām kalpo kopš 1949. gada.  Draudzi dibināja Otrā pasaules kara bēgļi no savas padomju okupētās dzimtenes Latvijas, lai kalpotu latviešu luterāņiem, kuri savu jauno mājvietu raduši Toronto. Šobrīd draudze ir kļuvusi par daudzveidīgāku kopienu, kurā ietilpst draudzes locekļi ar etniski jauktām laulībām un ir ģimenes, kurās vairs nerunā latviešu valodā, tāpēc draudzes dievkalpojumi un aktivitātes šobrīd notiek gan latviešu, gan angļu valodās. Draudzē ir ap 600 draudzes locekļu. Šobrīd Dievkalpojumi notiek Sv. Jāņa ev. luterāņu latviešu baznīcā Toronto, kur abas draudzes dala vienas telpas savām reliģiskajām norisēm. Mēs esam viena puse no "divām draudzēm zem viena jumta". Svētdienās pulcējamies kopā ar Sv. Jāņa luterāņu latviešu baznīcas ļaudīm, lai kopīgi noturētu Dievkalpojumus.

1953. gadā Svētā Andreja draudze nopirka savu lauku īpašumu – Sidrabeni,  kura  kalpo kā atpūtas un rekolekciju centrs draudzei ar lielu galveno zāli, veikalu, peldbaseinu, bērnu rotaļu laukumu un tajā notiek bērnu vasaras nometnes. Īpašumā iespējamas arī  iekštelpu vai āra teritorijas nomas pasākumiem un tūristiem piedāvā iespēju apmesties kempingā. Īpašumā ir arī  āra kapella, kurā dievkalpojumi notiek vasaras nometņu laikā katru svētdienas rītu un trešdienas vakaru kā arī  katra mēneša pirmajā svētdienā no oktobra līdz jūnijam.”

Zemītes draudzei sadarbība ar Svētā Andreja draudzi notiek jau daudzus gadus programmā “Palīdzība Latvijai”, kurā ietilpst  trīs “Māsu draudzes” – Daudzevas baznīca, Durbes baznīca un Zemītes baznīca. Sadarbības laikā ir tikuši saņemti gardi sveicieni draudzes senioriem un locekļiem uz Ziemassvētkiem, Lieldienām un arī starpsvētku laikā. Ir atbalstīti Zemītes draudzes bērni kristīgo nometņu apmeklēšanai, kuras tiek organizētas  Latvijā un saņemama arī aicinājumu piedalīties virtuālos Dievkalpojumos, kuri notiek Svētā Andreja draudzē. Esam apmainījušies ar Ziemassvētku apsveikumiem ar video klipiem, kuri tiek atzinīgi novērtēti no abām pusēm.

Bijām ļoti priecīgi satikt cilvēkus ar kuriem esam pazīstami tikai sarakstēs vai virtuālajos Dievkalpojumos. Protams, bērni un jaunieši priecājās par jaunajiem apaviem, dāvanu kartēm skolas lietu iegādei, bet visinteresantāk bija savstarpējās sarunas un jaunu kontaktu veidošana.

Draudzes vārdā izsaku lielu paldies Olitai Tutiņai par sadarbības uzturēšanu ar Sv. Andreja draudzi, kuru viņa pārņēma no iepriekšējās draudzes priekšnieces Maijas Tutiņas, kura ilggadēji vadīja Zemītes draudzes dzīvi kopš draudzes atjaunošanās laika. Paldies arī mūsu mācītājam Vilnim Auziņam par kopīgā svētbrīža vadīšanu un draudzes mūziķim Uldim Štokhauzenam par burvīgo mežraga koncertu un Feitai Martai Peremežai par brīnišķīgo saksofona spēli. Protams visiem draudzes locekļiem Agritai, Ievai, Ellai, Austrai par baznīcas sapošanu un sirsnīgu viesu aprūpēšanu. Paldies draudzes locekļiem un uzaicinātajiem, kuri ieradās uz tikšanos.

Draudzes priekšniece Ērodeja Kirillova

back to top