pavasara-foto-majas-lapai9mazs.jpg
dzīvo ar garšu!
  • Latviski
  • English
Lapas karte
AA+A++
A AAA
PASĀKUMU KALENDĀRS

Lielās Talkas laikā Kandavā atjauno pastaigu taku Pūzurgravā

22.04.2023

dsc0054.jpg22. aprīlī visā Latvijā norisinājās gada zaļākais pasākums- Lielā Talka, kuras laikā talcinieki Kandavā atjaunoja pastaigu taku Pūzurgravā.

Talkas laikā notika zālāju un nogāzes attīrīšana no krūmiem, lai dotu vairāk gaismas vērtīgiem un aizsargājamiem augiem Pūzurgravā un samazinātu aizaugumu stāvajās nogāzēs. Vispirms tika izzāģēti aizaugumi, krūmāji un zari. Talcinieki attīrīja taku un gar tās malām sakrāmēja izzāģētos zarus, tādējādi iezīmējot pastaigu taku, no kuras paveras skaista ainava uz Abavas senleju.

Pūzurgrava atrodas Kandavas pilsētā un ir viens no Abavas senlejas dabas objektiem. Gravas ielejā atrodas strauts, nogāzes ir purvainas. Pūzurgravas stāvajās nogāzēs aug ozoli, pavasaros bagātīgi zied vizbulītes, bet gar kaļķainajiem avotiem aug aptuveni 20 retu, aizsargājamu augu.

dsc0031.jpg

Par Pūzurgravā atrodamajām dabas vērtībām zina stāstīt Līga Aukšmuksta: “Pūzurgravā ir daudz brīnišķīgu aizsargājamu un reti sastopamu augu. Te ir dzegužpirkstīte, purva dzeguzenes un citas savvaļas orhidejas, bezdelīgactiņas, grīšļi, piemēram, Devela grīslis, doņi, ir specifiskas sūnu sugas. Kopumā gravā ir uzskaitītas 22 retas augu sugas”. Tāpat Līga Aukšmuksta uzsver, ka svarīgākais šādu dabas stūrīšu saglabāšanā ir apsaimniekošana, jo vidi nekopjot, esošās dabas vērtības var arī pazust. Lielākā cīņa – tikt galā ar alkšņiem, lazdām un kārkliem, kas katru gadu dīgst no jauna.


Pēc labi padarīta darba, talcinieki tika aicināti nobaudīt autentisku ukraiņu boršču, kuru turpat Pūzurgravā gatavoja Kandavā dzīvojošās saimnieces no Ukrainas.


Paldies ikvienam, kurš atrada laiku, lai pievienotos pastaigu takas atjaunošanā! Paldies talciniekiem, kuri čakli rosījās arī citviet pilsētvides sakopšanā!

Apmeklējot taku, lūgums neatstāt atkritumus, nepostīt un neplūkt augus, jo daudzi no tiem ir reti un īpaši aizsargājami Latvijā un Eiropā. Tāpat lūgums nebojāt pie Pūzurgravas izveidotās diskgolfa trases inventāru. Būsim saudzīgi pret dabas daudzveidību un cienīsim līdzcilvēku ieguldīto darbu.

back to top