kandavas_tilts_migla.jpg
dzīvo ar garšu!
  • Latviski
  • English
Lapas karte
AA+A++
A AAA
PASĀKUMU KALENDĀRS

Kopsaiets "ID = Mūsu kalnā! Auf unserem Berg! Pe muntele nostru!" sirsnīgi izskandināts

09.08.2024 - 10.08.2024

20240810-165852.webpŠogad Kandavas Gaisa balonu festivāla laikā, lai gan laika apstākļi neļāva baudīt debesis un mākoņus pilnā krāšņumā, atmosfēra neapšaubāmi bija dzirkstoša! Festivāla apmeklētāji varēja priecāties par aktīvu izkustēšanos un sirsnīgām dziesmām, izbaudot dažādu tautu noskaņas.

Mazākumtautību sadziedāšanās vakars, kas notika 9. augustā pie Kandavas muzeja, aizritēja Argentīnas, Kubas un pat Austrumāzijas ritmos, radot krāšņu kultūru mozaīku. Dziesmas skanēja latviski, lietuviski, latgaliski, kā arī krievu un vācu valodās, piepildot vakaru ar daudzveidīgu un sirsnīgu atmosfēru. Apmeklētājus priecēja ne tikai mūzika, bet arī nacionālie gardumi, kas papildināja pasākumu ar autentisku garšu pieredzi.  Moderatore: austrumu deju meistare Anita Čapkovska.

Sestdiena Štempeļhofā (Sabiles ielā 29, Kandavā) sākās ar radošu darbnīcu, ko vadīja Saldus slāvu tautu ansamblis “Živica.” Darbnīcas nosaukums bija "Soli pa solim = vienlīdzība!", un tās ietvaros tika veidoti mājas gariņi. Tagad daudzas mājas būs drošākas, gaišākas un piepildītas ar harmoniju!

Mūsu iemīļotais Tukuma novada dzejnieks, mūziķis un pedagogs Andris Jansons vadīja galveno minifestivāla "ID = Mūsu kalnā! Auf unserem Berg! Pe muntele nostru!" norisi. Brīvas formas kultūrapmaiņas programmā bija ne tikai tradicionālās dziesmas latviešu, vācu, lietuviešu, igauņu, krievu, ukraiņu, poļu, gruzīnu, rumāņu, baltkrievu, angļu un itāļu valodās, bet arī dzeja dažādās valodās, dejas un pat nelielas izrādes! Pasākumu apmeklēja arī Kandavas iedzīvotāji, kuri tuvāk iepazinās ar Kandavā esošo vācu biedrības filiāli "Štempeļhofa". Kopīgajā pasākumā tika izmēģināti arī Kuldīgas demokrātijas festivāla elementi, kas atklāja, ka mazākumtautību biedrību pārstāvjiem šeit vēl ir liels potenciāls izaugsmei!

Trešo gadu pēc kārtas notikušais mazākumtautību kopsaiets iedvesmoja jaunas idejas, veicināja sadarbības iespējas un stiprināja kopīgu apņēmību Latvijas sabiedrības attīstībai. Kopsaieta moto "Identitāte un tolerance iet roku rokā" skaidri atspoguļoja pasākuma mērķi — vienot dažādas kultūras kopējai nākotnei.

Apmeklētājus priecēja kandavnieces Dagnijas Gudriķes dzejas lasījums. Ieskatam dažas rindas no veltījuma Kandavai:
"Kur Zīļu vīriņš sveikas māj,
Un draiskais kuilītis smaida,
Šī sapņu pilsēta Kandava,
Jūs allaž ciemos gaidīs!"

Nobeigumā dažas domas no Jāņa Arvīda Plauža: “Dāvāju pasaulei zibeņu spožumu!” lielījās mākonis, aizklādams sauli.
Es neprātoju stundām ilgi, cik plaša pasaule. Es plešu to plašāku."

Uz tikšanos nākamgad!
 
 
Mazākumtautību kopsaietu atbalstīja: Tukuma novada pašvaldības līdzfinansējums: TND/2-58.5/24/83 un Kultūras ministrija, Nr.2.5-8-22.

back to top