kandavas_tilts_migla.jpg
dzīvo ar garšu!
  • Latviski
  • English
Lapas karte
AA+A++
A AAA
PASĀKUMU KALENDĀRS

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena Vānes pagastā

25.03.2021

img_20210325_wa0010.jpg25. marts, tas ir laiks, kad lēnām daba mostas, kad sniegpulkstenītes ver vaļā savas baltās ziedlapiņas, kad gaisā smaržo pēc pavasara un koku zaros vītero putni.

Bet 25.marts, tā mūsu zemītei ir arī sēru diena, tā ir diena, kad, no savām mājām un dzimtenes, svešumā lopu vagonos uz tālo Sibīriju, tika deportēti daudzi tūkstoši latviešu un to vidū bija arī Vānes ļaudis, kuru lielākā daļa tika deportēti uz Tomskas apgabalu. Mēs šobrīd tikai varam nojaust, bet ne īsti saprast-ar kādām skumjām, ar kādu sāpi sirdī un ar kādām ciešanām bija jāpamet savas mājas un kāds bija lielais satraukums par nezināmo, kas priekšā gaida. Jā, tā tas bija toreiz, 25.martā  1949.gadā, PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīmā, kur daudzi, jo daudzi cieta.

Minēšu dažus, kurus pazinu un arī tos, kas šobrīd vēl ir  mūsu vidū. No Vānes tika izsūtīta Cīruļu lielā saime, īpašums “Klintis”, Dagnijai bija 7gadi, kad viņu izsūtīja. Paldies Dagnijas kundzei par iniciatīvu represēto piemiņas vietas izveidē Vānē un palīdzību tās uzturēšanā visu gadu garumā!  Umuļu ģimeni izveda no “Briežu” mājām un šobrīd dēls un mazdēls kopj Dzidras atstāto mantojumu. Millija Antone tika izvesta ar  mammu no “Priežkalniem”. Millijas kundze ir vēl mūsu vidū, lai viņai laba veselība! No “Puriņu” mājām izveda piecus no Koceru ģimenes un Ilmārs piedzima 1951.gadā svešajā zemē. No “Mazķīlekšu” mājām izveda Strazdiņu pāri. Ar vecmāmiņu izveda Valdi Litki no “Ēpšām”.  Saldenieku ģimeni ar pieciem ģimenes locekļiem no “Saldeniekiem” no Matkules pagasta un arī Botmaņu, Eiermaņu ģimenes. Dzidra arī vēl ir mūsu vidū un savos “ Saldeniekos” vēl saimnieko. Lai jums, Dzidra, jaukas vecumdienas, lai veselība, spēks un enerģija!

Mums Vānē ir piemiņas akmens represētajiem, kur mēs atnākam, lai uzceltu atmiņu tiltus, lai parunātos, lai aizgājušajiem varētu teikt, ka mūžīgs te akmenī deg viņu piemiņas siltums, ka ģimene esam, ko nāve nav spējusi veikt. Mēs viņus pieminam, atceramies. Viņu piemiņai šogad mazie skolas bērni iestādīja sniegpulkstenīšus.    

Daina Priede, Vānes pagasta pārvaldes vadītāja                                        

back to top