pavasara-foto-majas-lapai7mazs.jpg
dzīvo ar garšu!
  • Latviski
  • English
Lapas karte
AA+A++
A AAA
PASĀKUMU KALENDĀRS

Kandavas pensionāru biedrība nosvinējusi 60 gadu jubileju

22.10.2022 13:00

dsc0046.jpgSaulainā 22. oktobra pēcpusdienā Pensionāru Dienas centrā pulcējās Kandavas pensionāru biedrības biedri un draugi, lai kopīgi atzīmētu biedrības 60 gadu jubileju.

Nozīmīgajos svētkos klātesošos sveica Tukuma novada pašvaldības priekšsēdētāja vietniece sociālās politikas jautājumos Inga Priede: “Man ir liels gods būt kopā ar jums šajos skaistajos svētkos pie pašas aktīvākās, enerģiskākās un dzīvespriecīgākās mūsu sabiedrības daļas. Jūs esat tie, kas palīdz redzēt gan labo, gan slikto mūsu darbā. Paldies par sanāksmēm, kurās norādāt, kas nav izdarīts pilsētā un pagastos, kā arī sniedzat priekšlikumus, jo tikai kopā mēs varam saskatīt, kas vēl jāizdara un kas ir jau labs padarīts. Novēlu arī turpmāk paust savus priekšlikumus dažādu jomu uzlabošanai”.

Bijušajiem un esošajiem biedrības vadītājiem, valdes locekļiem un grupu organizatoriem jeb gruporgiem tika pasniegtas Kandavas un pagastu apvienības Pateicības par sirds darbu biedrībā. Saulainas dienas, saldāku dzīvi, dzīvesprieku un labu garastāvokli jubilāriem vēlēja viesi no tuvākām un tālākām Latvijas vietām- Kuldīgas pilsētas pensionāru apvienība "Rumbiņa", senioru balles deju klubs "Talsu tango", Tukuma pilsētas pensionāru biedrība un pensionāru biedrība “Vānes Mežrozīte”. Pasākumu ar dziesmām kuplināja Kandavas Mākslas un mūzikas skolas popgrupa “Taustiņi” (vadītāja Andra Vilkauša).

Pasākuma vadītāja Dagnija Gudriķe aicināja domās izstaigāt biedrības vēstures takas. Kandavas pensionāru biedrība vai apvienība, vai varbūt pirmsākumos bijis kāds cits nosaukums, dibināta 1962. gada aprīlī, šādas ziņas tika atrastas Tukuma arhīvā. Par to, ka Kandavas pusē ir rosīgi seniori, neliels rakstiņš bijis publicēts jau 1959. gadā laikrakstā “Sarkanā Kandava”. Kas toreiz vadīja pensionāru biedrību, ziņu nav, vēsture klusē. Vēlāk, 11 gadus pensionāru biedrības priekšgalā bija Staņislavs Klindžāns. Stafeti no Klindžāna kunga pārņēma Vilnis Zutis, vēlāk Edvīns Čākurs, pēc tam vairāk kā desmit gadus biedrības vadītājs bija Zigurds Megnis, bet no 2021. gada Aksilda Petrevica.

Ar nosaukumu Kandavas novada pensionāru biedrība Lursoft datu bāzē tā reģistrēta 2003. gada 24. aprīlī. No 2003. gada tad arī saglabājušās grāmatas ar pensionāru sarakstiem.

Sākumā biedrības pārziņā vairāk bijuši sociālie jautājumi, kā malkas piegāde senioriem un citi līdzīgi. Pēc Kandavas novada Sociālā dienesta izveides, tie visi pārgājuši viņu pārraudzībā, un biedrība vairāk rūpējusies par senioru iesaisti sabiedriskajā dzīvē, kultūras un sporta norisēs. Klindžāna kunga noorganizējis senioru deju kolektīva “Kandavnieks” izveidošanu, kam pateicoties iegūts daudz jaunu draugu un sakaru ar citām pensionāru biedrībām dažādās Latvijas vietās. Pirmo deju kolektīva karogu izgatavojis Mārtiņš Āboliņš, otro karogu pēc Veras Lauvas skices noaudusi Aina Kulmane. Pirmā uzstāšanās “Kandavniekam” bijusi Trīszvaigžņu spēlēs Kandavā 1997. gadā. Žēl, ka šobrīd kolektīvs vairs nepastāv.

Tā laika rats zibējis tik uz priekšu līdz pat šodienai. 2022. gada sākumā Kandavas pensionāru biedrības sarakstos uzskaitīti 235 biedri.


back to top