pavasara-foto-majas-lapai7mazs.jpg
dzīvo ar garšu!
  • Latviski
  • English
Lapas karte
AA+A++
A AAA

Ieskats Kandavas Kafijas un tējas svētku vēsturē10.11.2019

dsc_0141.jpgKafijas un tējas svētki Kandavā ir vienīgie šāda veida svētki Latvijā. Katru gadu tiek domāts par to, kā padarīt svētkus interesantus un pievilcīgus ne vien vietējiem, bet arī pilsētas viesiem. Lai rīdzinieks, kuldīdznieks, vai kādas citas puses iedzīvotājs, izlasot informāciju par Kafijas svētkiem Kandavā, iesauktos, jā, es tur biju pagājušajā gadā un noteikti braukšu arī šogad, jo tas bija brīnišķīgs pasākums!

 Šogad, jubilejas gadā, svētki bija pazaudējuši savu otro sastāvdaļu- tēju- jo godā tika celta tikai kafija! Piedāvājam ieskatīties Kandavas Kafijas un tējas svētku vēsturē, jo cilvēku atmiņa ir īsa un gadu gaitā daudz kas noteikti piemirsies.

Kā dzima doma celt godā kafiju un tēju Kandavā

Izrādās, doma par īpašiem svētkiem kafijai un tējai radusies toreizējai novada kultūras pārvaldes vadītājai Ziedītei Začestei. „Kad piedalījos konkursā uz Kultūras pārvaldes vadītājas amatu, pētīju Kandavas tradīcijas, prātoju, ko jaunu ieteikt. Pamanīju, ka Kandavas novada muzejs izmēģinājis roku ozolzīļu kafijas gatavošanā pēc Almas Makovskas receptes. Tā kā Kandavas ģerbonī ir ozolzars ar zīlēm, sapratu, ka tas labi der kopā. Izpētīju, ka Latvijā nekur kafijas svētkus nerīko. Lai būtu vieglāk nodrošināt svētku tematisko produktu, pieliku klāt arī tēju, kas Latvijā ir pārpārēm. Tā radās piedāvājums Kandavā attīstīt ozolzīļu kafijas ražošanu un rīkot Kafijas un tējas svētkus”- atceroties idejas tapšanu, pastāstīja Ziedīte Začeste.

 Pirmie Kafijas un tējas svētki notika 2010.gada 30.oktobrī, divās mājvietās- novada muzejā, kas bija pārvērties par Kafijas namu un Kandavas kultūras namā, kas darbojās kā Tējas nams.

Otrajos Kafijas svētkos savu mākslu rādīja bārmenis Ingus Reizenbergs, bet ciemiņu vidū varēja sastapt Saeimas deputāti Janīnu Kursīti- Pakuli, kura atzinās, ka Kandavā viesojas labprāt, kad vien ir izdevība.

Trešo Kafijas un tējas svētku ietvaros novada muzeja jaunajā izstāžu zālē, kas tika nodēvēta par Kandavas Mākslas galeriju, atklāja pirmo izzinošo un jautro izstādi ar nosaukumu “Animācija”.

Ceturtajos Kafijas un tējas svētkos ar debešķīgām pankūkām visus apmeklētājus mieloja novada pensionāru biedrības dāmas, bet kā īpašās vieses koncertu sniedza māsas Legzdiņas. Svētku ietvaros notika čaklāko zīļu lasītāju konkurss un togad ceļojošo kausu izcīnīja pirmsskolas izglītības iestādes “Zīļuks” kolektīvs.

Piektie Kafijas svētki jau bija kā maza jubileja. Kandavā viesojās novadniece dzejniece Maija Laukmane, dzeju kafijai un tējai bija sacerējuši pirmo – ceturto klašu audzēkņi, labākie dzejoļi tika skandēti publiski pasākumā kultūras namā. Šajos svētkos visi tika aicināti pielikt roku garās muzeja šalles adīšanā, lai vakarpusē izmēģinātu, cik metru vēl pietrūkst, lai aptītu to muzeja ēkai, kuras apkārtmērs ir 75 metri. Izrādījās- vien divu cilvēku izstiepto roku attālums. Šalli adīt sāka 2013.gada Muzeju naktī, lai pabeigtu uz muzeja jubileju- 2015.gadā.

Sesto Kafijas un tējas svētku programmu kuplināja visi novada kultūras jomā iesaistītie ļaudis, arī pagastu kultūras nami un bibliotēkas. Kā ierasts, notika arī tūrisma informācijas centra rīkotā orientēšanās spēle pa Kandavu, kurā pirmā distance veica pensionētā skolotāja Gaida Ģigule. Svētkos piedalījās ciemiņi no Rīgas, Ventspils, Rojas, Talsiem, Tukuma, Kuldīgas un Apes.

Septītajos Kafijas svētkos īpašais akcents bija- izbaudīt to, ka Kandavas novads tiešām dzīvo ar garšu. Godā tika celtas novada mājsaimnieču gatavotās “Gardās burciņas ziemas vakariem”, kas lieliski papildināja kafijas un tējas baudījumu.  Šajā gadā čaklie zīļu vācēji bija salasījuši 1038 kilogramus ozolzīļu un uzvarētāji bija Kārļa Mīlenbaha vidusskolas audzēkņi.

Astotajos svētkos -2017.gadā Kandavā viesojās kūku eksperti Normunds Skauģis un Ilze Briede. Notika kūku un kūciņu konkurss, kurā uzvarēja Viktorija Ābele. Šajā gadā Kandavas novada Iespēju fonds pirmoreiz rīkoja labdarības akciju “Aklais randiņš ar grāmatu”.

Devītajos Kafijas un tējas svētkos piedalījās Latvijas Baristas 2017.gada čempionāta uzvarētājs Raimonds Zadvornovs un foruma Lets Talk Taste veidotājs Arvis Zēmanis. Šajā gadā zīļu lasītāji bija savākuši turpat 1700 kg ozolzīļu- čaklākie no Kandavas internātvidusskolas. Skaists punkts uz “I” bija gaismu performance “Reiz Kandavā”, kad vakarā izgaismojās viens no Kandavas simboliem- Pulvertornis, jo Kafijas un tējas svētki bija iekļauti Latvijas 100-gades festivāla “Latvijas Goda aplis” norisēs.

Un nu esam nonākuši līdz šodienai. 26.oktobrī tika aizvadīti 10. Kafijas svētki Kandavā.

 Kafija, saldi un sāļi našķi, meistardarbnīcas, māksla, dzeja un dziesmas, tikšanās ar interesantām personībām, čaklo zīļu vācēju konkursa noslēgums un uzvarētāju apbalvošana, vakara viesis- šoreiz Mārtiņš Rītiņš. Viss garšas kārpiņām un arī radošam garam. Viss, kā svētkos pieklājas!

Informāciju sagatavoja Dagnija Gudriķe

facebokinstagramtwitteryoutube
PASĀKUMU KALENDĀRS

Latvija.lvKandavas novada ceļu karte.Tukuma novada pašvaldībaAktuālās tirgus izpētesPiejūra, atkritumu apsaimniekošanaKandavas komunalie pakalpojumi
back to top