pavasara-foto-majas-lapai11mazs.jpg
dzīvo ar garšu!
  • Latviski
  • English
Lapas karte
AA+A++
A AAA
PASĀKUMU KALENDĀRS

Projekta “Dari, baudi, dalies Kandavas apkaimē 2024” dalībnieku tikšanās lauku sētā “Indāni”

08.08.2024

whatsapp-image-2024-08-26-at-15-37-41.webp8. augustā plkst.: 17.00  Lauku sētā “Indāni” Kandavas pagastā notika izglītojoša tikšanās projekta “Dari, baudi, dalies Kandavas apkaimē 2024”  dalībniekiem ar ģimenēm.  Programmā tika piedāvātas informatīvi izzinošas aktivitātes pieaugušajiem: “UZZINI, IZZINI UN ZINI” - iepazīšanās ar iespēju izmantot starptautisku pieaugušo izglītības veicināšanas platformu  EPALE. Ar iespējām pieaugušajiem izmantot EPALES platformu,  kurā Latvijas pieaugušie, pedagogi, pētnieki, studenti, politikas veidotāji var dalīties ar informāciju un resursiem, kas attiecas uz mūsu valstij, politiskajiem lēmumiem par pieaugušo izglītību. Šajā platformā var reģistrēties ikviens interesents lai būtu informēts  par gaidāmajiem pasākumiem un jaunumiem pieaugušo izglītības jomā Latvijā . Ar platformas iespējām iepazīstināja Kurzemes reģiona koordinatore Ērodeja Kirillova.

“Iedvesmai” tika piedāvāta tikšanās ar Līgu Brodužu -  Zirgu un cilvēku labsajūtas centra izveidotāju no Ķekavas novada Ķekavas pagasta Plakanciema. Līga izveidojusi zirgu un cilvēku labsajūtas centru, sociālo uzņēmumu, kas pazīstams ar zīmolu "Dabaszirgi". Līgai pašai pieder seši zirgi un viņa izveidojusi zirgu pansiju vēl 11 zirgiem. Līga cilvēkiem stāsta par zirgu dzīvi un labturību, rīko bērnu nometnes un dažādus pasākumus. Centrā tiek  uzņemti tūristi, bet zirgu izjādes nav galvenā biznesa sastāvdaļa. Līga stāsta: “ Mums zirgi nav bizness. Zirgi ir pamats, bāze, jo pamata bizness ir sociālais tūrisms. Mūsu pamata uzdevums ir izglītot cilvēkus, veidojot paraugsaimniecību, kurā zirgi dzīvo tā, kā, pēc manām domām, domesticētiem zirgiem vajadzētu dzīvot”. Runājot par izglītojošo darbu, kas “Dabaszirgos” tiek veikts, Līga norādīja, ka lielākoties runā tieši par zirgu labturības jautājumiem. Līga organizē arī  mazo zirgkopju skoliņu, kurā māca bērniem nevis ar zirgiem jāt, bet gan par viņiem rūpēties. Bērniem ( un arī pieaugušajiem) māca atpazīt un pamanīt, kad zirgam radušās veselības problēmas, māca, kā pareizi jāveido aploks un dzīves vide, lai tā dzīvniekiem būtu droša. Līga savā stāstā uzsvēra, ka  bieži cilvēki nezina vai neņem vērā sugas īpatnības, izmanto nedrošu inventāru un zirgus pārslogo, neņemot vērā viņu veselības stāvokli, nogurumu, vai noslodzi. Saruna izvērtās ne tikai par zirgiem, bet arī par cilvēku vispārējo attieksmi pret dzīvo dabu un prasmi dzīvniekus izprast, novērtēt viņu ieguldījumu kopējā dzīves harmonijā un emocionālo ieguvumu, ja gan dzīvnieks, gan cilvēks ievēro robežas, kurās abi jūtas droši un komfortabli.

Kamēr pieaugušie piedalījās izglītojošos pasākumos bērniem tika piedāvāta radoša nodarbība dārzeņu “Miķelīšu” gatavošana, kuru vadīja Solvita Kalinjuka. Pasākumu apmeklēja 48 projektā iesaistītie dalībnieki un brīvprātīgie darbinieki. Par muzikālo programmu parūpējās Aija Balandiņa, kura ne tikai kuplināja pasākumu ar savu muzikālo pienesumu, bet aicināja uz kopīgu sadziedāšanos tā veidojot kopības un omulības atmosfēru. Pasākums noslēdzās ar saviesīgām sarunām, kopīgu sadziedāšanos  un cienastam bija sarūpēts kafijas galds, bet kopdarbībai   desiņu cepšana uz ugunskura. Saviesīgajā daļā projekta dalībnieki prezentēja arī savus sagatavotos ziemas krājumus-  marinējumus, salātus un ievārījumus, kā arī iepazīstināja ar savu ģimeņu mīļākajām ēdienu receptēm.

Paldies lauku sētai “Indiāni” par uzņemšanu un Borisa un Ināras Teterevu fonda programmai “Pats savam saimes galdam” par ilggadīgo atbalstu.

Projekts NR.5.2./2024-20 “Dari, baudi, dalies Kandavas apkaimē 2024”.

Informāciju sagatavoja: Projekta koordinatore Ērodeja Kirillova

logo-saimes2.webp

teterevu-fonda-logo2.webp

back to top